Полша намекна: Украйна трудно ще влезе в ЕС, докато не признае Волинското клане

Украйна трудно ще стане член на Европейския съюз, ако не се реши Волинския въпрос. Това заяви полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш в интервю за Polsat News. Според него Варшава подкрепя Киев "доколкото е възможно“, въпреки че в отношенията между страните "не всичко е идеално поради нерешени исторически проблеми“.

"Според него реалната политика трябва да посочи ясно, че  без разрешаване на Волинския въпрос, няма да има присъединяване на Украйна към Европейския съюз“, се казва в статията.

В същото време полският министър уверява безрезервната подкрепа на Киев, като за тях краят на войната ще бъде само победа за Украйна. "Всеки друг случай остава пряка заплаха от война за Полша. Това е мястото, където сигурността на Полша и Европа е заложена на карта“, подчерта Косиняк-Камиш.

Волинското клане

Темата за Волинската трагедия е една от най-противоречивите в украинско-полските отношения.

Миналата година говорител на полското външно министерство заяви, че Украйна не разбира напълно важността на въпроса за поляците и президентът Володимир Зеленски трябва да поеме "повече отговорност“.

Украинският посланик в Полша Васил Зварич нарече това "опитите да се наложи" какво трябва да правят украинците по отношение на общото им минало като неприемливи. Въпреки това в края на юли тази година президентите на Украйна и Полша Владимир Зеленски и Анджей Дуда почетоха в Луцк паметта на жертвите на Волинското клане, с което Киев даде нов знак към своите полски партньори..

От началото на 1943 г.Организацията на украинските националисти (ОУН) извършва убийства и прогонват поляци от домовете им във Волиния и Източна Галиция. Кулминацията на събитията от 1943 г., които се наричат ​​Волинското клане, се счита за 11 юли - на този ден националистите атакуват около 150 села едновременно. Полските историци определят тази трагедия като геноцид и етническо прочистване.

През 2016 г. полският Сейм обяви 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида, което предизвика противоречива реакция от страна на Върховната рада на Украйна, заявявайки, че то би застрашило политическите и дипломатически отношения между двете страни.