И Полша отказва да плаща за руския газ в рубли

Начините на плащане са определени с договор

Държавната енергийна компания на Полша заяви днес, че няма да плаща за руски газ в рубли, като стана поредната, която отхвърли исканията на Кремъл на фона на безпрецедентните санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

"Не виждаме как бихме могли да го направим", цитира агенция PAP думите на Павел Маевски, ръководител на държавната петролна и газова компания PGNiG.

"Договорът определя начините на плащане. Той не позволява на една от страните да го променя според желанието си", каза той.

В сряда президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще приема плащания само в рубли за доставките на газ за "неприятелски страни", след като Москва беше засегната от лавина от санкции заради войната си.

Министърът на икономиката на Германия, страната, която преди войната внасяше 55% от природния си газ от Русия, заяви, че този ход е нарушение на договора и че Берлин ще обсъди с европейските си партньори как да реагира.

Шефът на австрийската енергийна компания OMV заяви, че подписаният договор не позволява плащания в рубли.

Настоящият договор на Полша за руски газ изтича в края на годината. Варшава се надява след това да се откаже от руския газ, като го замени с доставки на втечнен газ в пристанищата и газ от Норвегия по тръбопровод през Балтийско море.

Кремъл се опитва да ограничи последиците за руската икономика от безпрецедентните санкции, които засегнаха всичко - от чуждестранните резерви на централната банка до Макдоналдс.

Непосредствено след изявлението на Путин рублата, която рязко се срина от началото на войната в Украйна, поскъпна спрямо долара и еврото, а цените на газа се повишиха. /БГНЕС, АФП