Полша солидарна с Финландия - ще помага в охраната на границата ѝ с Русия

Полша планира да изпрати група военнослужещи във Финландия, които да помогнат за охраната на границата на страната с Русия, заяви началникът на полското Бюро за национална сигурност Яцек Сивера. По думите му представители на полската армия ще заминат за Финландия "в най-близко бъдеще".

Според Сивера споразумението за изпращане на полски военни съветници във Финландия е било постигнато по време на среща между финландския президент Саули Ниинистьо и полския президент Анджей Дуда. "Хибридна атака е засегнала финландската граница и ние сме готови да помогнем на нашите съюзници", обясни Яцек Сивера.

Той добави, че финландските власти скоро ще изпратят официално искане до Варшава, в което ще бъде посочено от какъв вид помощ се нуждаят. След това ще стане ясен точният брой на представителите на полската армия, които ще помогнат на Финландия да защити границата на страната с Русия.

От 25 ноември Финландия затвори всички контролно-пропускателни пунктове по границата с Русия заради масовото преминаване на мигранти през границата. Контролно-пропускателните пунктове ще бъдат затворени поне до 13 декември. Финландският президент Саули Ниинистьо заяви, че притокът на бежанци е "отмъщението" на Кремъл за членството на страната в НАТО. Финландският министър-председател Петери Орпо заяви, че не е готов да обсъжда ситуацията по границата с Русия./БГНЕС