Полската прокуратура е против участието на чужденци в разследването на инцидента с ракетата

Това е възможно само в рамките на международна следствена комисия, каквато не е сформирана

Прокуратурата на Полша няма да се съгласи украински специалисти да участват в разследването на инцидента с ракетата, който падна на полска територия близо до украинската граница, предаде агенция Униан.

"Няма такава юридическа възможност, това би било в противоречие с процедурата, да не говорим за интересите на следствието, в рамките на което се разглеждат всички възможни версии, включително, че може да е паднала украинска зенитна ракета“, пише изданието Rzeczpospolita.

Отбелязва се, че изявленията на политици за участие на Украйна и САЩ в разследването, са подвеждащи.

Според изданието, украински следователи се пристигнали в Пржеводов към края на огледите, извършвани от полските следователи, и са видели отломките от ракетата и образуваната от нея яма. Представителите на украинската страна обаче не са предприемали никакви процесуални действия.

Изданието опровергава информацията от международния отдел на полската президентска администрация, че по инцидента работи полско-американска следствена група. Уточнява се, че ролята на американските експерти се свежда до предоставяне на достъп до материалите от системата AWACS.

В публикацията се подчертава, че всички решения в рамките на разследването се вземат изключително от прокуратурата на Полша. Участието на чуждестранни следователи, включително украински, е възможно в рамките на международна следствена комисия, каквато не е сформирана.

Превод Faktor.bg