Полският парламент е на път да излъчи ново проевропейско правителство

В края на управлението си обаче PiS постави свои хора на влиятелни позиции

Очаква се полският парламент да отхвърли популисткия кабинет и да одобри проевропейско правителство, ръководено от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, с което да постави началото на нова ера в страната.

Три проевропейски опозиционни партии, които обещаха да подобрят влошените отношения с Брюксел и да въведат либерални реформи, спечелиха мнозинство на изборите на 15 октомври.

Но президентът Анджей Дуда, съюзник на отиващото си правителство, първоначално номинира управляващата партия "Право и справедливост" (PiS) за съставяне на правителство на малцинството.

Премиерът Матеуш Моравецки ще подложи този кабинет на вот на доверие, който се очаква да загуби.

След това депутатите ще номинират нов кандидат за министър-председател и се очаква да посочат Туск, бивш министър-председател, който иска да сложи край на осемгодишното управление на "Право и справедливост" - PiS.

Гражданската коалиция на Туск заедно с партиите "Трети път" и "Левицата" контролират 248 места в 460-местния парламент.

PiS зае първо място на изборите, като спечели 194 места, но не успя да получи мнозинство.

След като бъде номиниран, Туск трябва да представи програмата си пред депутатите, които след това ще проведат вот на доверие.

Кабинетът на Туск може да положи клетва в сряда, което ще му позволи да замине за Брюксел за срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък като нов министър-председател.

Туск обеща да деблокира милиарди евро помощи от ЕС, които бяха замразени поради дългогодишното напрежение между Брюксел и отиващото си правителство.

Бившият министър-председател също така заяви, че ще възстанови доверието към Полша в ЕС и ще й даде важна дума в условията на продължаващата война в съседна Украйна.

Очакванията към новото правителство са големи, но популистите ще останат много влиятелни дори в опозиция и са назначили свои съюзници на ключови постове.

"Няма да има никакви чудеса", тъй като новото правителство е изправено пред ежедневни битки с PiS, която "ще продължи да се бори", заяви пред АФП Ярослав Куиш, политически анализатор.

"Ще бъде като да вървиш през кал" и бърза промяна е малко вероятна, тъй като PiS оставя "съдебно минно поле", каза той.

Спорни реформи в съдебната система, които според ЕС подкопават демократичните ценности, бяха в основата на напрежението между министрите на PiS и Брюксел.

PiS все още има съюзници в президентството, централната банка и върховния съд, както и в няколко важни съдебни и финансови държавни институции.

Тя доминира и в държавните медии, които по време на управлението ѝ се превърнаха в рупор на правителството.

Анализаторите говорят за "паяжина", изплетена от PiS чрез поставяне на съюзници на влиятелни позиции с мандати, които ще продължат дълго време при управлението на новото правителство.

Дуда трябва да се оттегли от поста си преди президентските избори през 2025 г., но дотогава той може да използва тактика на блокиране, налагайки вето на закони.

Държавният глава даде представа за намеренията си с номинацията на Моравецки за ръководител на правителството, което даде на PiS още два месеца власт.

Туск заяви, че PiS е прекарала последните си няколко седмици на власт в "опустошаване, унищожаване на полската държава".

Куиш заяви, че партията е използвала времето, "за да се укрепи институционално и финансово".

PiS назначи двама бивши министри за ръководители на важни държавни финансови институции и нови прокурори.

Президентът също така одобри 150 нови съдии, номинирани от орган, който беше критикуван от Европейския съюз, че е твърде силно повлиян от PiS. /БГНЕС