Поптодорова: Защо Радев не поиска да е сред ораторите в София пред 400 парламентаристи от НАТО?

Вместо това избра Унгария

Елена Поптодорова

Елена Поптодорова

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че президентът Румен Радев е избрал да отиде в Унгария вместо да говори пред парламентарната асамблея на НАТО в София.   

Думите, произнесени от Радев по време на посещението му - че Путин предлага мир (при условие завладените дотук територии да останат за Русия), обиколиха света.

„Защо президентът не се възползва от възможността и не избра да бъде един от ораторите в София пред близо 400 парламентаристи, от 32 държави, от 25 партньорски държави, които представляват 1 милиард души. Да избереш посещение, което винаги може да се пренасрочи, смятам, че това е търсено отсъствие и е многозначително в политически план. Целта е да покаже дистанцираност, неангажираност най-малкото." - заяви Поптодорова пред Нова ТВ.

По думите ѝ когато се говори за НАТО, не трябва да се пропуска, че това значи и Европейския съюз.

„Всички решения, които се случват в съседната сградата до тази на НАТО в Брюксел, тоест тази на ЕС, са абсолютно координирани и свързани”, допълни бившият посланик на България в САЩ.

Според Поптодорова сигналът, който Румен Радев подава с отсъствието си, е към външните партньори на България и към политиците у нас. „Онези, особено един от тях, който е особено заинтересован от събитията в България – Кремъл, за него тях това е важен знак. Това е доказателство за позициите на държавния глава и главнокомандващия.” - подчерта тя.

Поптодорова е категорична, че посещението на Радев не е случайност: „Същевременно това подхранва екстремни настроения в България. Затова казвам, че ефектът е двоен, особено в период на избори – национални и европейки.”

„Имаме късмет, който е политически и геополитически - точно сега да се провежда срещата на НАТО в София. Един календар се готви предварително и това, че има съвпадение на толкова други събития, които са се случили, рязко повишава значението на парламентарната асамблея. Това е плюс за България и послание към вътрешната територия.” - обобщи тя.