Посланик Москаленко: Ракетните удари срещу Украйна са разпоредени преди взрива на Кримския мост

Русия иска да сломи волята на украинците

Масираните ракетни удари, на които вчера беше подложена Украйна, са планирани преди взрива на Кримския мост – нареждането за тях е издадено на 3-4 октомври. Това заяви пред бТВ посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Според него на всички е ясно, че в взрива няма българска следа.  

Той посочи, че тези удари на Русия са били насочени срещу обекти на инфраструктурата и гъсто населени райони  на големите градове.   

По думите му, целта е да се лиши Украйна от критична инфраструктура – хората да останат без ток и топла вода, както и да се създаде страх сред украинските граждани и да бъде подтисната волята им да се борят срещу агресията.  

Посланик Москаленко сподели, че само по щастлива случайност съпругата му, която при вчерашните руски атаки е била в Киев, е останала жива. 

„На 500 метра от жилището ни са паднали ракетите. Имаме двама комшии, които загинаха. Съпругата ми се е забавила да излезе, затова се е спасила.“ – добави той.  

На фона на разрушенията и жертвите от вчера Украйна отново апелира западните партньори да й предоставят системи за противовъздушна отбрана, да бъде затворено украинското небе, да се окаже материална и хуманитарна помощ  и с всички средства да се вземат мерки за ограничаване на агресивните действия на Русия.

Посланик Москаленко се надява България да предостави на украинската страна старото си съветско оръжие.