Европейският посланик Дейвид Гиър: Всяко забавяне на РСМ по пътя към ЕС е рисково

Много от приоритетите на белгийското председателство са важни и за страната

Дейвид Гиър

Дейвид Гиър

Всяко забавяне на пътя на Северна Македония към ЕС ще има последствия за страната и региона, като особено застрашени са постиженията на държавата досега, в които е инвестирала международната общност.

Това заяви посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър на събитие в Скопие, на което бяха представени приоритетите на белгийското европредседателство от базирания в София посланик на Белгия в РСМ Фредерик Мерис.

Гир подчерта, че много от приоритетите на белгийското председателство са важни и за страната, като например зеления преход и върховенството на закона.

"Изборите ще доведат до формирането на ново правителство и то ще трябва да се справи с всички тези приоритети и предизвикателства. Гражданите ще очакват резултати в справянето с корупцията и върховенството на закона, реформата в публичната администрация ще бъде основният проблем на всяко ново правителство. Имаме няколко пътни карти за реформи в правосъдния сектор, реформи в публичната и държавната администрация, имаме доклад от скрининга, където са открити различни проблеми, както и мисия за оценка от ЕК. Всичко това са очаквания, които трябва да се продължат напред." - каза Гиър.

Европейският посланик отбеляза, че македонските политици трябва да се съсредоточат върху реформите в страната след провеждането на демократични избори.

"Миналите избори бяха много успешни и се надяваме, че различните политически партии и кандидати ще предложат ясен избор на електората. Абсолютно трябва да спрем тази поляризация и дезинформация и да работим върху мирни, съвместни изборни процеси, които ще бъдат успешна история, независимо кой ще спечели изборите." - посочи европейският дипломат. /БГНЕС