Посланик Макаров се отказа да подарява Новогодишни елхи, вече пали Коледни елхи

Руският посланик запали най-високата елха у нас - в Плевен

посланик Анатолий Макаров

посланик Анатолий Макаров

Посланикът на Руската Федерация Анатолий Макаров запали светлините на най-високата Коледна елха в центъра на Плевен с пожелание да се сбъднат мечтите на плевенчани.

За първи път централният плевенски площад "Възраждане" е украсен от Коледна елха висока 13 метра с тегло тон и половина, предоставена от Посолството на Русия в България.

На тържеството тази вечер посланик Макаров заяви, че Плевен е град на българо-руската бойна слава и за него е удоволствие да предостави тази московска елха на неговите жители за предстоящите коледни и новогодишни празници. "Отношенията ни се развиват добре, а тази елха е специален знак те да продължат да се развиват в човешки план", допълни дипломатът, предаде БТА.

Кметът на Плевен Георг Спартански благодари за жеста на Посолството на Русия и посочи, че така празникът на Плевен става още по-цветен, пъстър и красив. "Винаги ни е свързвало приятелство и сътрудничество", добави Спартански и прикани всички присъстващи на площада заедно да отбележат утре 142 години от Освобождението на града от турско робство.

Музикален поздрав отправиха Общинският духов оркестър, детският хор "Звъника" и детско-юношеският фолклорен ансамбъл "Нашенчета" в Плевен.

Миналата година  посланик Макаров подари за Нова година елха на столичани. Тя бе посрещната с огромно неодобрение от гражданите на София, които вече 30 години украсяват Коледна елха. "Братският" жест на руския дипломат беше възприет като своеобразна провокация към жителите на българската столица.