Посланикът ни в Италия: Отнетото от майката българче е карано да учи румънски

Българско момиче на 12 години, отделено от майка си и от семейството си от 28 юли 2018 г.,  показва признаци на психологически срив, често боледува, има нервни тикове и живее в постоянна апатия и тъга, каквито досега никога не е показвало. Това алармира италианската организация Rete Sociale, чийто президент е сенаторът от патията "Форца Италия" Лучо Малан за т. нар. "казус София", както вече стана иезвестно.

На срещите с майка си до края на май детето нямало право да говори родния си български език, за което следяла служителка. А от юни насам тези срещи са прекратени.
  Българчето имало и голям белег на гърба, получен в учреждението, ръководено от монахини, в което уж трябва да получи закрила. Случката е от градче на километри от Рим.

Посланикът ни в Италия Негово прлевъзходителство Тодор Стоянов коментира в "Здравей, България" на Нова телевизия, че е имало оплакване от майката, че детето е карано да учи румънски, а училището пък е подало сигнал за условията, в които то живее. "В градчето, а и в цяла Италия има толеми румънски общности, но изучаването на румънски не може да бъде задължително", смята той.

В посолството няма информация за отнето 12 - годишно българче от майка му заради въшки.

Стоянов потвърди , че детето наистина не е от година при майка си, а се отглежда в манастир от монахини.

Посланик Тодор Стоянов заяви, че от страна на България са предприети действия. Той заяви, че не въшките, както се казва, са причина да бъде отнето детето.

Вчера майката се е чула с детето си за един час след тримесечно прекъсване, разкри посланикът ни.

 "София е отделена от своето семейство по причини, които, според посоченото в официалните документи, са абсолютно безумни. Една история, която, ако не бъде обоснована, прилича на отвличане", заяви пред италианската агенция Adnkronos сенаторът от партия "Форца Италия" Лучо Малан. На 13 юли той отправи официално парламентарно запитване към министрите на правосъдието, социалните политики и здравеопазването, на което досега няма отговор.
 
Миналата събота в Рим дори се проведе протестна демонстрация пред правосъдното министерство на членове на организацията Rete Sociale ("Социална мрежа"), чийто президент е самият Лучо Малан.