Последните писма от млади пилоти-камикадзета разкриват страховита информация за Япония

снимка: АП

снимка: АП

Брад Лендън, CNN

Помислете за пилот-камикадзе и образа му - вероятно е крещящо лице, скрито от очила и се самоубива. Или може би изобщо няма лице, а просто изтребител, който се врязва във военен кораб. Вероятно не е тийнейджър, който плаче във влажен, полуподземен бункер. И със сигурност не са гимназисти, галещи весело кученце само часове преди да се очаква да се превърнат в пепел, докато потапят американски самолетоносач. Но това са някои от истинските лица на камикадзетата, които очертават стените на музея на военновъздушната база Каноя и музея на мира в Чиран, разположени на японския остров Кюшу. Те са стотици. В много от изображенията можете да видите последните им думи, често в писма до майките им, в които се извиняват за младежките си недискретности и обещават да ги направят горди. 

Най-младият пилот-камикадзе беше Ясуо Танака, само на 16 години. Той почина на 11-и май 1945 г. Снимката му е в музея на Каноя, на територията на настояща база на японските сили за морска отбрана. Служител разказва, че не разполагат с последното писмо на тийнейджъра, но писмата на други млади камикадзе показват "смелостта" на младостта. Торао Като е 18-годишен втори лейтенант и написа на японски с удебелени щрихи: "Скъпа майко, моля те, живей дълъг живот, пълен с енергия. Ще се опитам да унищожа един голям". Най-възрастният камикадзе е на 32 години и беше подполковник от армията Йошио Ицуи, командир на звено, който ръководи първите полети от военновъздушната база Чиран на 1-ви април 1945 г. 

Ицуи оставя съпруга и три малки деца, включително невръстен син. Книга от музея в Чиран, „Умът на камикадзето“, включва последното писмо на Ицуи до бебето, което е изложено в музея: "Работете упорито и моля, пораснете, за да станете отличен японец и син на императора“. Синът му никога нямаше да прочете писмото, според книгата. Когато съпругата на пилота научи за смъртта му, тя вече не можеше да дава мляко на момчето, което почина от недохранване четири месеца по-късно. 

„Те не се поколебаха да приемат своя дълг“

В аудитория в музея Чиран, в една слънчева октомврийска сутрин, истории като тази на Ицуи разплакват почти всички 30 души, които слушат презентация за камикадзетата. Дори за човек, който не говори японски, картините на екрана и емоциите на другите в залата са достатъчни, за да предизвикат насълзени очи. Сред снимките в презентацията е една на младо камикадзе, което гали кученце, изображение, което мнозина смятат за най-впечатляващото, правено някога от отрядите на самоубийците. Летците бяха на възраст от 17 до 19 години и всички бяха така наречените млади пилоти, младежи, които се присъединиха към корпуса за обучение на военновъздушните сили на 14-годишна възраст, преди дори да бъдат създадени отрядите камикадзе.