Последният виден руски опозиционер, който все още е в страната, беше изправен пред съда

Евгений Ройзман е популярен бивш кмет и приятел на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални

Евгений Ройзман

Евгений Ройзман

Евгений Ройзман, изтъкнат критик на Кремъл и популярен бивш кмет, бе изправен пред съда по обвинения в дискредитиране на руската армия във връзка с офанзивата в Украйна, предаде АФП.

Откакто изпрати войски в Украйна през февруари миналата година, Русия засили репресиите си срещу вътрешните критици, като почти всички основни опоненти на Кремъл са в изгнание или зад решетките, а водещи правозащитни организации са закрити.

Ройзман е последният виден руски опозиционер, който все още е в страната и не е зад решетките.

Той е заплашен от до пет години затвор.

През 2013 г. 60-годишният Ройзман стана най-високопоставеният опозиционен кмет в Русия и заемаше този пост в уралския град Екатеринбург в продължение на пет години.

Той е изключително популярна личност в Екатеринбург и извън него и приятел на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални.

Доскоро той оставаше почти недосегаем, но през август 2022 г. властите започват наказателно разследване срещу Ройзман, който е обвинен в "дискредитиране" на руската армия в коментари за военната интервенция на Москва в Украйна.

Облечен в сини джинси и бяла тениска, Ройзман пледира невинен в началото на процеса в Екатеринбург, според живото излъчване на изслушването в YouTube.

Запитан от съдията дали признава вината си, Ройзман отговори с "не".

В съдебната зала опозиционният политик седеше до адвокатите и прокурорите пред съдията.