Посолството на САЩ в Сърбия: Изказването на Вулин за "всички сърби в една държава" е против европейския път

Сръбският вътрешен министър говори за "сръбски свят"

Александър Вулин

Александър Вулин

Посолството на САЩ в Сърбия съобщи, че изявлението на сръбския вътрешен министър Александър Вулин за обединението на всички сърби в една държава не е в съответствие с Дейтънското споразумение или европейските стремежи на Сърбия.

„Дейтънското мирно споразумение запазва мира и стабилността. Всички правителства и всички президенти на Сърбия са го подкрепяли досега. Коментарите на министъра на вътрешните работи за обединението на всички сърби в една държава не са в съответствие с Дейтънското споразумение и противоречат на интеграцията на Сърбия в европейските структури“, съобщиха от посолството в Twitter.

Вътрешният министър Александър Вулин каза вчера пред "Политика", че единственият начин Балканите да останат стабилни, е сърбите да живеят в една държава.

„Единственият начин Балканите да останат стабилни, е сърбите да живеят в една държава. Всички конфликти на Балканите започват с дискриминация срещу сърбите. Там, където зачитат правата на сърбите, нямат проблем със „сръбския свят“, каза той. /БГНЕС