Потъването на поразения от хутите "Рубимар" застрашава Червено море с тежка екокатастрофа

На борда му има 21 000 тона торове

Поразеният при нападение на хутите кораб "Рубимар", който потъва в Червено море, може да причини екологична катастрофа с намиращите се на борда му 21 000 тона торове. Разтварянето на препаратите в морската вода може да предизвика масивен цъфтеж на водорасли, а той на свой ред да създаде "мъртви зони" за морските обитатели и да лиши кораловите рифове от светлина, предаде Ройтерс.

Заедно с петното от изтекло гориво торовете от амониев фосфат и сулфат може да доставят екстремно количество вещества във водите, където живеят редки корали, морски бозайници и рифови риби, разпространявайки замърсена пяна върху водата.

Сравнително плитките води в близост до мястото, където потъна корабът - тясна зона между Йемен и Еритрея, са обитавани от голямо количество корали.

Учените се надяват, че Червено море може да послужи като убежище за коралите, приспособени към топлите води, тъй като промените в климата водят до допълнително затопляне на Световния океан. Това прави всяко потенциално въздействие още по-значимо. Конфликтът в региона допълнително усложнява почистването.

Потъването на "Рубимар" може да се превърне в най-тежката екологична катастрофа, която регионът е преживявал от повече от десетилетие, каза Али ал Савалмих, директор на Морската научна станция към Йорданския университет.

Огромното количество торове може да стимулира прекомерния растеж на водорасли, които изразходват толкова много кислород, че обикновените морски обитатели не могат да оцелеят. Така се създават "мъртви зони", в които няма нищо живо. Торовете често съдържат и следи от вредни химикали, които са токсични за морските обитатели.

Потъването на "Рубимар" е един от малкото случаи през последните години, когато кораб е потъвал с огромни количества торове на борда - вероятно това е единственото потъване в чувствителна коралова екосистема.

Обикновено Червено море е беден на хранителни вещества воден басейн, в който попадат малко изкуствени съединения.

Изследванията показват, че тъй като коралите там вече са специално приспособени към топлите води, те може да са по-устойчиви при повишаването на температурата на океана - за да настъпи "избелване" при тях, трябва да са налице по-големи температурни аномалии.

Избелването е процес, при който коралите изхвърлят цветните водорасли, живеещи в тъканите им, когато са подложени на топлинен стрес.

Въпреки това учените наблюдават, че рифовете в Червено море бързо губят кораловата си покривка между 2019 и 2023 г. вследствие на високите температури на океана. Установено е също, че коралите, изложени на изобилие от хранителни вещества, са по-податливи на топлинен стрес и избелване.

Цъфтежът на малки водорасли във водния стълб също така може да образува "мътна супа", която да блокира достъпа на слънчева светлина до рифовете.