ПП-ДБ откриха официално предизборната си кампания в София

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Властта е при хората. Политиците са само техните представители. Единственият начин Пеевски и Борисов да са силни, е ако хората не излязат да гласуват.

Това заяви пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС. Тази вечер коалицията откри предизборната си кампания в столицата.

"Ние сме въодушевени, ние сме вдъхновени. Кампанията, която започва, за нас е важна, защото се срещаме с хората и какво чуваме – че има мнозинство от българските граждани, които не вярват на съдебната система в този си вид и искат промяна", каза Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че има мнозинство от българските граждани, които искат служби, които да работят по различен начин. "Има мнозинство от българските граждани, които искат регулаторите да работят за тях", допълни той.

Петков е категоричен, че има мнозинство за промяна.

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че сега най-важното е българските граждани, които искат промяна и усещат една дълбока несправедливост 30 години, да почувстват, че силата е в тях.

"Стига толкова сме говорили за партии. Стига толкова сме говорили за депутатски места. Трябва да се говори имаме ли в тази държава мнозинство от българските граждани, които искат по-справедлива система и искат нормална европейска държава", каза той.

Петков призова, ако българските граждани "искат институции, вместо Пеевски и Борисов да се обаждат по телефоните", трябва да излязат да гласуват. "Това е нашето съобщение. Не искаме да влизаме в кофата на вътрешнопартийните битки, защото най-голямата група от хора в този момент продължават да мечтаят, че България може да стане една нормална европейска държава", заключи той.

Водачът на листата на ПП-ДБ за членове на Европейския парламент Никола Минчев заяви, че влиза в кампанията за евроизборите с увереност, че общността им ще разшири значително своето присъствие в следващия ЕП. „Нашата задача е да достигнем до максимално много български граждани и да ги убедим, че трябва да подкрепят тази, мисля, качествена листа и естествено да имаме максимално широко представителство в бъдещия парламент", каза той.

Минчев посочи, че целта и приоритетите в кампанията на ПП-ДБ за ЕП – присъединяване към Шенген и по суша и към Еврозоната. „Това са теми, по които ние със сигурност ще работим вече на място в Бюрксел. Макар да не са пряка функция на ЕП, при всички положения контактите, които ще установим там, ще спомогнат и в тази връзка", смята той.

Кандидатът за евродепутат добави, че следващият програмен период, който започва през 2027 г., ще започне да бъде разработван още през 2025 г. и съответно европрограмите по него. „Със сигурност темата отбрана ще бъде много съществена част от следващия мандат на ЕП – там също ще бъдем активни. Освен това темата за разширяването при всички положения отново ще бъде на дневен ред", каза още Минчев, който е категоричен, че ще отстоява българската позиция.

От ПП-ДБ се борят за максимален резултат. „Коя политическа сила ще бъдем, това ще прецени българският избирател", заяви Минчев.

Съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасова също изрази надежда гражданите да подкрепят коалицията. „Съществува един риск да се върнем в политическата зима на Борисовата държава. Нека всички заедно да положим усилия на 9 юни да получим този резултат, който да даде възможност да продължим реформите, за да може да живеем в една модерна и стабилна България", призова той.

Атанасов отбеляза, че основният девиз на „Демократи за силна България" (ДСБ) е „За силна България в обединена Европа", посочвайки, че той е актуален и днес. „България не е толкова силна и няма този силен глас в европейските институции. Трябва да довършим нашата евроинтеграция. Трябва да станем пълноправен член на Шенген и да влезем в Еврозоната, за да може българският бизнес да просперира", категоричен е той и добави, че това са външнополитическите цели, които не са успели да реализират в кабинета „Денков" заради съпротива.

Атанасов отбеляза, че има много и външнополитически, и вътрешнополитически предизвикателства пред България. „Виждате какво се случва в Украйна. Това е заплаха за световния мир. В тази ситуация България има нужда от редовна, стабилна власт, която да има твърд евроатлантически корен", каза той.

По думите му въпреки демонтажа на МОЧА, руската агентура в България си прави каквото иска, защото българските служби нямат капацитет да ѝ противодействат. „Нужни са радикални реформи в сектора за сигурност и това беше един от проблемите, заради който не се състоя ротацията, защото ГЕРБ и ДПС се страхуват от промяната. Ние, обаче, не се страхуваме. Ще продължим и ще довършим реформите в тази сфера", обеща Атанасов и пожела „Победа!".

„На мен обикновено се пада малко по-неинтересната задача как всичко това, което искаме – справедлива държава, честна държава, добри доходи, да започне малко по малко поне да се случва. 80% от хората не вярват, че държавата работи за тях. 80% от хората не вярват, че държавата работи добре. 80% от хората не вярват, че държавата ни е справедлива", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев, като подчерта, че това е присъда върху системата, не върху правителствата, защото когато играта е направена така, че винаги да губиш, е много трудно да спечелиш.

Василев отбеляза, че 30 г. се обяснява, че държавата е бедна, че пенсиите трябва да са ниски. „Сменихме го. Казахме, че трябва да има трайни увеличения, че има пари за тези увеличения, а не да залъгваме хората само с коледните и великденски надбавки", каза той.

Съпредседателят на ПП-ДБ посочи, че 30 г. пари за общините се дават на базата на това кой кмет работи добре с финансовия министър или с министър-председателя. „Видя се, че може да се дадат пари на всички общини по честен начин на базата на това колко хора живеят там и самите кметове да решат какво да правят, а не да трябва да се молят на някой", подчерта той и продължи:

„30 г. ни се обяснява, че няма как да се дадат достатъчно пари в образованието и в здравеопазването без да се вдигнат данъците и осигуровките. Е, случи се – с малко по-малко крадене. 30 г. ни се обяснява, че няма как да има честни конкурси в тази държава, че за да заемеш пост, трябва да си човек на някой. 30 г. ни се обяснява, че сме малки и от нас не зависи нищо. 30 г. ни се обяснява, че без руски газ и руски петрол ще замръзнем. 30 г. ни се обяснява, че държавата ще фалира, ако се погрижи за гражданите си. 30 г. ни се обяснява, че няма как да имаме нещо толкова просто като електронно връчване на фишовете от КАТ и че това струва над 1 млрд. лв."

Василев е категоричен, че за да стане промяната не трябва да се залъгваме по единичните еднократни действия. „Трябва да сменяме системата. Трябва да променим начина, по който парите стигат до хората и до бизнеса. Това се случи. последните 3 г. ние живеем в нова финансова система. Последните 3 г. има вече достатъчно пари в образованието и здравеопазването, но сега трябва да оправим качеството. А за да оправим качеството, трябват честни конкурси, за да избираме най-добрите директори, а не тези, които са партийни назначения, независимо на коя партия", допълни той.

Съпредседателят на ПП-ДБ посочи, че смяна на системата е службите за сигурност да работят за гражданите и за сигурността на страната, да имаме честно правосъдие и справедливост.

„Най-добрата новина е, че има мнозинство за това. 80% от българите не харесват системата, в която живеят. Видяха, че по-добра финансова система има, която не вдига данъците, парите се връщат обратно при хората, и тя е европейската система, където парите отиват при всички хора, има средна класа, грижим се за бедните, падат неравенствата. А не латиноамериканската, където всичките пари отиват при 10 човека, а всички други са или бедни, или ги карат да емигрират", каза още Василев.

Василев е категоричен, че предстои да сменят другите системи на властта, за да се преборят с истинските проблеми на държавата. „Мнозинството за тази промяна съществува, тя ще се случи, колкото и ГЕРБ да ни продават стабилност и колко добре е било 2020 г. Толкова добре беше, че площадите бяха пълни с хора. Толкова добре беше, че не смееха да се покажат 6 месеца да дадат едно интервю, да не говорим да излязат тук, сред хората", добави той.

В заключение Василев заяви: „За да победим единственото, което трябва да направим, е да помогнем на тези 80% от българите, на които текущата система не им харесва, да разберат, че ключът към това да сменят системата е да се разходят до урните на 9 юни и да гласуват."