ПП и ГЕРБ в спор за "Росенец" и КЗК

Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев и Кирил Петков

Бившият финансов министър Асен Василев отговори от Бургас на критиките на колегата си от служебния кабинет, която заяви, че ще е невъзможна актуализация на бюджета, както и, че ще се наложи взимане на нов дълг.

Василев обяви, че към 31 юли бюджетът е бил в излишък от над 1 млрд. лева.

Заедно с Кирил Петков повдигнаха и темата с монопола на горивата и отправиха обвиненията си към ГЕРБ.

Бившите управляващи от "Продължаваме промяната" отговориха на критиките на Министерството на финансите.

"Министър Велкова много добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е вярно. Даже тя и това казва в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с милиард и половина излишък. Предполагам, че към август месец също ще е с излишък. Моят единствен въпрос е за какво ще се похарчат тези допълнителни 12 милиарда, за които разбрах, че се е говорило. Може би, за да си купим евтин руски газ", заяви Асен Василев.

По темата с горивата от "Продължаваме промяната" отправиха обвинения към ГЕРБ, че са дали на нефтеното пристанище на "Лукойл" в Росенец монополна точка за вход на петрол в страната.

"2011 година това пристанище е дадено на концесия за 35 години за сумата от 1 млн. лв.", допълни Асен Василев.

"Реално цената, на която ГЕРБ са дали това пристанище за монопол, е равна на три магазина в мол. Сега казват, че имали план да купуват този петрол. Къде ще отидат тези танкери, като ГЕРБ са дали този монопол на входната точка, къде ще го преработват и ще правят ли държавни бензиностанции, за да го продават", добави Кирил Петков.


От партията на Борисов контрираха, че темата е стара.

„Изведнъж откриват тема от 2011 година. И веднага ми хрумва, че когато няма за какво друго да се хванат някои политици, те веднага акостират на „Росенец”, коментира Росен Желязков от ГЕРБ.

От нефтопристанището край Бургас, бившият премиер Кирил Петков отговори на критиките на ГЕРБ от уикенда и обяви, че цената на горивата у нас е сходна на европейските цени.

„Когато чуете Борисов да говори за левче, питайте го как ще вкара нефта, къде ще го преработва, къде ще го продава и защо неговите хора в КЗК не правят нищо по повод на цената”, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.

„Комисия за защита на конкуренцията поощрява конкуренцията в страната и се бори със злоупотреби с господстващо и монополно положение в страната, или с нелоялна конкуренция. Това не е орган по цените”, каза Росен Желязков. Съставът на Комисията зависи от парламента, допълни той.

„Както миналото мнозинство съумя да промени закона, имаше и възможността да промени състава на КЗК. Но трябваше да го направи по прозрачна процедура, която очевидно не им се отдава”, заяви Желязков.

„Да се подмени КЗК, да влезе истинска конкуренция и да се разбие монопола върху складовете и входните точки на петрол в страната”, заяви Асен Василев.От "Продължаваме промяната" настояват за смяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията.

"КЗК е изцяло със състава на ГЕРБ, така че, когато чуете Борисов да говори за левче, питайте го как ще вкара нефта, къде ще го преработва, къде ще го продава и защо неговите хора в КЗК не правят нищо по повод на цената", каза още Кирил Петков.

Бившите управляващи изтъкнаха, че на този фон българското правителство е успяло да договори дерогацията за руския петрол и цената ни е равна или по-добра от всички други страни в Европа.