ПП внася сигнал в ДАНС за установени бездействия от страна на БАБХ

Сигналът, който "Продължаваме промяната" внесе в ДАНС е във връзка с възможно престъпно деяние срещу националната сигурност на Република България. То е свързано с установени бездействия, които възпрепятстват БАБХ от защита на интересите й във връзка с граничния контрол на ГКПП Капитан Андреево, предаде репортер на БГНЕС.

Сигналът ще бъде внесен от народните представители, Христо Даскалов и Даниел Лорер.

Даниел Лорер коментира, че България е на път да получи пореден отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. “Технически България е готова, но на нас ни се каза много ясно от партньорите в Нидерландия, че България има сериозен проблем - сериозен проблем с корупцията и сериозен проблем с прилагането на закона и правовата държава по принцип”., каза той. Депутатът от Продължаваме промяната обясни, че правителството “Петков” е започнало мащабни реформи за да възвърне доверието както на българските граждани, така и на партньорите в ЕС. “Акцията “Капитан Андреево” беше основополагаща, за да могат нашите европейски партньори да видят, че една от най-големите сухопътни граници на Европа отново може да е сигурна за внос и износ на плодове и зеленчуци, в този случай. За съжаление, акцията подета от кабинета “Петков” за възстановяване на доверието в опазването на границата от България изглежда саботирана от БАБХ в момента. Сигналът, които ще внесем касае бездействието на тази институция по отношение на всички мерки, които взехме това нещо да не се връща отново.”, категоричен е Лорер.

Христо Даскалов обясни, че само Евролаб води дела срещу БАБХ. “Ако отидете на Капитан Андреево няма да видите функционираща схема за наблюдение. Ние нямаме видеонаблюдение, а искаме Шенген”, подчерта той. Депутатът на Продължаваме промяната посочи, че са започнали да събират данни за нарушителите на границата, но този процес е бил прекъснат на 2 октомври, когато на власт е дошло служебното правителство.

Иван Христанов пък съобщи, че сигналът е 4 страници, а с приложенията е около 25-30 страници. “Той материализира нашите притеснения, че сегашното ръководство на БАБХ извършва действия или бездействия, които застрашават националната сигурност и компрометират държавния интерес. Забелязваме, че системно ръководството на БАБХ не изпраща представителство от правна дирекция да защитава държавата на съдебни заседания.”, отбеляза той. Христанов е категоричен, че с този сигнал изострят вниманието на обществото, че трябва да има приемственост.

Лорер коментира и връчването на първият мандат на ГЕРБ днес. “Следим с интерес и забава сериала кой ще вземе мандата от ГЕРБ, предполагам, той ще го държи доста кратко време преди да го върне”, каза той. Лорер заяви, че ПП ще говори с политиките важни за страната, с който успее да сформира правителство с първия или третия мандат. “Правителство предложено от ГЕРБ няма да подкрепим под никаква форма”, категоричен е той. /БГНЕС