Прага: Евроинтеграцията на Косово няма да бъде отделена от диалога със Сърбия

На съвместна пресконференция с чешкия министър по европейските въпроси Мартин Дворжак, косовският вицепремиер Бесник Бислими повдигна въпроса за отделянето на европейската интеграция на Прищина от диалога със Сърбия, но получи отговор, че това е невъзможно, съобщи „Албениън пост“.

Бислими заяви, че въпреки голямата благодарност, която изпитва към Чешката република, Прищина настоява не само да се премахнат мерките на ЕС, но и "най-важното е диалогът със Сърбия да се отдели от процеса на интеграция на Косово".

Дворжак, на свой ред, дори не спомена възможността за премахване на мерките и заяви, че разделянето на пътя към интеграция с диалога със Сърбия е напълно невъзможно и това е въпрос, който всички знаят .

"Въпросът за добросъседството и интеграцията е въпрос, който се отнася за всички балкански държави", заяви чешкият министър.

"Чешката република е най-близкият съюзник на Косово и ние искаме да видим Косово в ЕС. От друга страна, има много работа за вършене, готови сме да подкрепим и да помогнем с домашните работи. Косово е подложено на натиск да бъде позитивно и конструктивно в диалога си със Сърбия. Това е най-добрият начин да се доближим до ЕС, да покажем положителен и конструктивен подход, въпреки че знаем колко сложна е ситуацията", добави Дворжак./БГНЕС