Правен абсурд: Министър предложи орязване на глобите за неплатена винетка

Иван Шишков

Иван Шишков

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков го удари на молба към депутатите по повод на абсурдния случай с натрупаните милиони левове задължения на жителите на с. Пролеша за неплатени винетки. Хората от две села в близост до София Пролеша и Хераково се оказаха с натрупани огромни глоби за неплатени винетки заради получена погрешна информация, че няма да дължат такива такса. Така всеки път, когато са преминавали, са били отчитани като нарушители. Има семейства с натрупани 350 глоби от по 70 лв. или суми от порядъка на 24 500 лв., пише "Сега".

И днес пред АПИ хора от Пролеша протестираха с искането проблемът да бъде решен. Вместо това регионалният министър Шишков реши да обяснява, че има решение още от момента, в който се е разбрал за него. След заседание на кабинета Шишков обясни, че веднага е разговарял по този повод с депутати и им е дал решение. "Трябва депутатите да внесат предложение за промени в закона за пътищата, с които да ограничат броя на възможните глоби за неплатена винетка до 3 на година. В момента законът позволява несъразмерни санкции", коментира Шишков.

В момента глобата за неплатена винетка за лек автомобил е 300 лв., като има възможност тя да се плати под формата на компенсаторна такса от 70 лв. преди да се е стигнало до издаване на назакателно постановление. Ако Шишков говори за ограничаване на глобите до 3, това означава 900 лв. на година. Ако става въпрос за компенсаторни такси, сумата е 210 лв.

Шишков не обясни защо подобни промени трябва да се внасят от депутати, а не от правителството, но вероятната причина е, че това е по-бързо. По-големият проблем е дали ограничаването на глобата до трикратен размер на година не прегазва духа и буквата на закона за административните нарушения и наказания. Според закона всяко деяние, което нарушава обществения ред и е обявено за наказуемо, следва да се третира като нарушение. По логиката на Шишков може да се иска ограничаване на до 3-кратен размер в рамките на годината на куп други нарушения, които се санкционират задължително.

Продължава да няма яснота дали, как и кога конкретно ще бъде решен проблемът на хората от Пролеша и Хераково.