Правенето на добрини "се регистрира" в кръвта ни

Резултатът за здравето ни е по-ниски нива на холестерол, както и по-ниски маркери за възпаление

Можете да постигнете повече с доброта, отколкото с редовни упражнения. Оказва се, че благотворителната дейност, независимо дали е в помощ на другите или прави малки дарения, може не само да стопли душата, но и да подобри физическото здраве, съобщава Би Би Си.

Вестниците започват да пишат за Бети Лоу, когато тя е на 96 години. Въпреки напредналата си възраст по каквито и да било стандарти, тя все още работи като доброволец в кафене в болница в Салфорд, предградие на Манчестър, като сервира кафе, мие чинии и разговаря с пациенти.

След това Лоу навърши 100 години. „Все още работи“, пишат вестниците. След това тя навърши 102, след това 104 - вестниците продължиха да се изненадват. Дори на 106, Лоу работеше в кафене веднъж седмично, въпреки лошото си зрение.
Лоу каза пред журналисти, че е продължила да работи в кафенето, докато повечето хора предпочитат да се успокоят и да се пенсионират у дома, защото е била уверена, че такава работа й помага да остане здрава.

И очевидно е била права.

Науката показва, че алтруистичното поведение - от доброволчеството и даряването на пари до случайни, ежедневни добри дела - насърчава благосъстоянието и дълголетието.

Изследванията показват например, че доброволчеството намалява риска от ранна смърт с 24% - приблизително същото, колкото да се ядат шест или повече порции плодове и зеленчуци дневно , според някои проучвания.
Нещо повече, тези хора са по-малко склонни да развият повишена кръвна захар или възпаление, което води до сърдечни заболявания.

Те също така прекарват с 38% по-малко време в болници, отколкото не извършващите благотворителност хора.

Този ефект на доброволчеството за здравеопазване изглежда се забелязва във всички краища на света, от Испания и Египет до Уганда и Ямайка , според едно проучване, основано на данни от анкетата на Gallup World .

Разбира се, може би хората, които са в по-добро здраве от самото начало, са по-склонни да се занимават с благотворителност. Например, ако имате артрит, има вероятност да не искате да постъпвате на работа в кафенето.

„Има проучвания, които показват, че хората в добро здраве са по-склонни да участват като доброволци, но тъй като учените са много наясно с това, ние статистически вземаме предвид това в нашето изследване“, казва Сара Конрат, психолог и изследовател на филантропията от университета в Индиана.

Дори като се вземе предвид доброто здраве на доброволците, все едно - участието в благотворителна дейност влияе значително на нашето благосъстояние.

Нещо повече, няколко рандомизирани лабораторни експеримента хвърлят светлина върху биологичните механизми, чрез които помагането на другите може да подобри нашето здраве.

В един такъв експеримент в Канада учениците от гимназията бяха разделени на две групи: някои бяха изпратени да помагат на по-малките ученици за два месеца, други бяха оставени да чакат своя ред да участват в такава помощ.
Четири месеца по-късно, когато експериментът беше приключил, разликите между двете групи тийнейджъри бяха ясно видими ... в кръвта им .

Учениците от гимназията, които активно обучават малки деца, са имали по-ниски нива на холестерол, както и по-ниски маркери за възпаление като интерлевкин 6 в кръвта, което не само предотвратява сърдечните заболявания, но също така помага в борбата с вирусни инфекции.

Интересното е, че в кръвта се регистрират не само резултатите от официалното участие в благотворителни дейности, но и случайни прояви на доброта.

Участниците в едно проучване в Калифорния, на които е възложено да правят прости добри дела, като например да купуват кафе за непознати, са имали по-ниски нива на гени на бели кръвни клетки, свързани с възпаление. Това е хубаво нещо, тъй като хроничното възпаление е свързано със състояния като ревматоиден артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.

И ако поставите хората в ЯМР скенер и ги помолите да действат алтруистично, можете да видите промени в начина, по който мозъкът им реагира на болка.

Има безброй други примери за положителните ефекти върху здравето както от добротата, така и от финансовото дарение. Например бабите и дядовците, които редовно се грижат за внуците си, имат риск от смъртност до 37% по - нисък от тези, които не участват в грижите за деца. (БГНЕС)