Правилник за "превъзпитаване" на политически опасни лица

Документът е публикуван от Комисията по досиета през 2014 година

desebg.com

desebg.com

Две години, след като през декември 1944 г.  е приета Наредбата-закон за създаване на трудово-възпитателни общежития (ТВО) е съставен и правилник за устройството и вътрешния им ред. Това показва документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува.

Той представлява Правилник за устройството на трудово-възпитателни общежития и за вътрешния ред в същите.

Зад евфемизма ТВО се крият комунистическите трудови лагери от съветски тип и към момента на приемането на правилника за тях – ноември 1946 г. – в България действат с пълна сила лагерите Куциян, Богданов дол, Бобов дол, Росица, Николаево, Ножарево и др.

ТВО са предназначени основно за „политически опасни лица” – граждани, припознати от комунистическия режим като негови противници или потенциални такива – политически неблагонадеждни.

Те се настаняват в лагерите с цел временна изолация от обществото заедно с „морално покварени лица” и за превъзпитание чрез труд.

Правилникът е напълно формален, защото в него е записано организирането на лечебно обслужване на въдворените, но за пример може да се посочи, че в един от последните лагери на комунизма – този край Ловеч, създаден през 1959 г. тагова здравно обслужване липсва.

В правилника също така формално е записано, че в помещенията на ТВО-то се спазва „абсолютна чистота и лична хигиена”, нещо което отсъства от всичките трудови лагери.

Трудовите норми не са конкретизирани, но е посочено, че „при тежки и системни провинения въдворените могат да бъдат заставени да работят извън определеното време, за да изпълнят нормите”. Нещо, което е характерно за почти всички комунистически концлагери.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 година.

doc_tvu_1_.jpg

doc_tvu_1_1_.jpg

doc_tvu_2.jpg

doc_tvu_3.jpg

doc_tvu_4.jpg

doc_tvu_5.jpg