Правосъдната реформа от демократична кауза се изроди в политически фарс, който е напът да обслужи дълбоката държава

„Реформаторите“ от ДБ, ПП и ИТН станаха слаби, не вдъхновяващи и безперспективни

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева*

Ежедневната колизия, която се наблюдава по темата правосъдна реформа ясно показва, че управляващата коалицията няма дори ресурса да я започне, а какво остава да я проведе и завърши. Това е видно от групирането в парламента, подмяната на лидерството и обсебването на битката с прокуратурата от страна на президентството, както и от политически анемични, зле подготвени активисти. 

Първата грешка беше превръщането на Радев

в знаменосец на борците за правосъдната реформа. 

Това беше неприемлива договорка, обслужваща тесни политически интереси на деня, заради която голяма част от десните хора бяха отблъснати. Противопоставянето между Радев и Гешев нямаше нищо общо с каузата на съдебната реформа. Още повече, конфликтът избухна, когато бяха засегнати лобистки интереси вътре в екипа на Радев. Преди това той самият назначи Гешев с президентски указ. 

Днес Радев само може да провали и то умишлено съдебната реформа за собствена полза или от страх. Натискът, който оказва върху правителствената коалиция по темата е неговото оръжие да държи за заложник кабинета, а не реално да способства реформаторска промяна. Утре Радев удобно ще оттегли подкрепата си за правителството и ще обяви, че се е провалило в съдебната реформа. Така той ще стане най-важният борец срещу Гешев. 

Другият очевиден проблем е в

липсата на  политически потенциал за ефективна правосъдна реформа.

Абсурдността от присъствието на БСП в коалицията и лобито на президента, пълно с неприкрити агенти от ДС, опорочават гражданската битка за независима прокуратура и съд.  Дълбоката държава в днешната ни демокрация се корени именно в червената олигархия, създадена от бившите тайни служби и наследниците им. Може ли да се вярва, че властовият кръг на президента, който приоритетно обслужва руските интереси - било в енергетиката, било срещу пълноценното ни членството в НАТО - ще изгради правосъдие по демократични стандарти? Много по-вероятно лобито на Радев да си инсталира своя "Чайка". Така ще укрепят още повече извън институционалната си власт и пробива във всички държавни институции.

Унищожена е и възможността за конструиране на парламентарно мнозинство,

което да проведе съдебна реформа. 

Пълната конфронтация, зададена от Радев като тон и превърната в институционална война от министрите му в това правителство взривяват възможността да се изгражда парламентарно мнозинство за промяна и съдебна реформа. 

Подмяната на лидерството на каузата за независима прокуратура и съд от ранга на вдъхновяващи оратори като Кристиян Таков до нивото на хора, свеждащи артикулиращи проблема като  „търсене на Мата Хари“ срина репутацията на дългогодишния  граждански протест.

Изоставянето на политическите принципи и влизането на демократи в колаборация с бивши комунисти и левия им президент доведе както до обезличаването, така и до загубата на обществената енергия, а от там и на остротата в битката. Доказателството е, че там, където през последните години гражданският протест изпълваше булеварда пред Съдебната палата преди дни имаше само 5-6 човека, които си правеха жалък ПР с умряла риба. 

„Реформаторите“ от ДБ, ПП и ИТН вероятно вече са разбрали, че когато са в колаборация и подкрепят знаковите лица на Радев като Рашков и Янев, губят  авторитета си да прилагат мека сила, да убеждават и да изграждат парламентарен консенсус за съдебна реформа. Запалени от изчегъртването, изгориха мостове и сега няма как да избягат от плена на Радев и червените.

Станаха слаби, не вдъхновяващи и безперспективни.

Последният жалък пример е диалогът им с Цацаров. Изумително е как можаха да допуснат да не се подготвят за толкова чаканата битка с Цацаров? Той отиде на крака в парламента и вместо да бъде разобличен,

той срина безапелационно лицата на промяната. 

За осъдителни присъди на лица по високите етажи на държавната власт са необходими доказателства, а не пропаганда! Как може премиерът вместо имена на корумпирани държавници, да занесе списък на лица, свързани с престъпния свят? Той наистина ли не осъзнава, че те не са лица на корупцията? Наистина ли говорителят на правителството е търсил доказателства за корупция в държавната власт в Гугъл? 

Ако така „елитните фаворити“  от „Промяната“ и шарените им партньори  продължават в този фарсов дух да разиграват сюжет на съдебна реформа, то от полето на властта ще изпадне социалния интерес по темата. Все повече проблемите на властта не съвпадат с приоритетите на обществото.

Симптоматично е, че през последните дни най обсъждани и споделяни теми между гражданите бяха две акции извън политиката. Само за часове хората участваха в социални инициативи и събраха средства за едно болно дете и изкупиха картините на жена с умствена изостаналост. Тези два акта са показателни, защото демонстрират чувството за общност, взаимопомощ и състрадателност извън държавата, която все повече потъва във собствените си войни. Тези инициативи показаха още, че връзката между граждани и медии е същинска, когато е извън пропагандата на политическата война.

На този социален фон управлението  на претенциозния /нашенски и харвардски/ меритократичен елит, ведно с морализаторската политическа претенция на Радев вече катастрофира в превръщането на съдебната реформа във фарс пред очите на обществото.

*Текстът е публикуван на страницата на автора във Фейсбук