Преди 105 г. на власт в Русия идва най-кръвожадната пасмина, зародена в недрата на империята

Борис Русев, преподавател по история в 31 СУЧЕМ "Иван Вазов"

Днес е 7 ноември 2022 г. Какво се случи на тази дата преди 105 години? 

Тъй като все не остава време за всичко, което трябва да се каже в часовете.

На тази дата през 1917 г. на власт в Русия идва най-кръвожадната пасмина, оформена, зародена в недрата на империята - болшевиките. Сбирщина от най-пропадналите прослойки в Руската империя, която изведнъж се оказва на власт. Хора, повечето от които през живота си не работили и произвеждали нищо. Те идват на власт и

започват саморазправа заради собствената си нескопосаност и некадърност

Разкапаната Руска империя , която губи Първата световна война, престава да съществува.

По настояване на България, една от страните от Централните сили във войната, в която Русия е от другата страна на барикадата, точно на 3 март 1918 г. (датата умишлено е избрана от бъларският министър-председател Радославов) болшевишкото правителство на Русия подписва най-унизителния договор в историята на империята – Брест-Литовския мирен договор, с който от лапите на империята са откъснати и освободени над 1 милион кв.км. – Литва, Латвия, Естония, Полша, Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Армения.
Впрочем, България е първата държава в света, която официално признава независима Украйна и първа отваря посолство в Киев.

(Заб. Над 35 000 от белогвардейците, техните семейства, руски аристократи, ще потърсят спасение в България. Българското правителство ще отпусне за тяхната издръжка до 1944 г. над 350 000 000 лв. 

Това са същите офицери, които през 1916 г. нападат България. През 1925 г. правителството на Цанков ще гласува всяка година да бъдат изплащани 12 000 000 лв. за пенсии на руски офицери от царската армия. За сравнение – цялата сума за социални помощи в България, предназначена за около 1 милион българи, вкл. инвалидите от войната , е общо 43 000 000 лв.)

Болшевиките започват веднага гражданска война и терор

Първото , което правят е да се настанят в апартаментите на аристокрацията и буржоазията. 

В Русия настава глад, а САЩ започват да изпращат храни и помощи за милиони долари, които изхранват над 5 милиона гладуващи до 1921 г. Това е исторически факт независимо дали се харесва от някого, или не.

Това не пречи на руските болшевики веднага да нападнат Украйна, още през 1920 г. и да я окупират, а после да пробват да нападнат и Полша, след това нападат и Финландия, където срещат решителен отпор. През 1921 г. руските болшевики отново анексират Грузия и Армения.

Пълно продължение на агресивната имперска външна политика, но с други носители.

Започват процес на изземане на земята от селяните и насилствена колективизация. Разкъсани са родови връзки от столетия, разибити са икономическите устои, което ще доведе до перманентен дефицит на хранителни и битови стоки. В следващите години болшевиките ще започнат безумна индустриализация, използвайки безплатния труд на милиони лагерници.

В цялата империя започва масов терор и насилия над всички, които не са съгласни с тях.

Болните им мозъци измислят съветската система от концлагери, като първият е построен по заповед на Ленин още през 1918 г., месеци след като е дошъл на власт.

В тази система от концлагери, станали известни като ГУЛАГ, руските болшевики ще хвърлят цялата руска интелигенция, духовенство, вярващи, както и свои „другари”. 
В лагерите на ГУЛАГ до 1956 г. ще загинат 50 милиона души.

Болшевиките създават уникална машина за терор – НКВД

Апарат с численост от над 1 милион сатрапи, садисти и убийци. 

Малко статистика – през 1914 г. населението на Руската империя е 144 милиона. През 1937 г. , при раждаемост в имерията около 4 милиона годишно, населението е само 105 милиона.

Сами може да си представите размера на терора и убийствата, извършени от болшевиките. Само в Украйна са унищожени над 6 милиона украинци през 1932-1933 г. През същия период са унищожени 2 милиона казахи.

През 1930 г. руските болшевики ще репатрират от Крим 30 000 българи, гърци и арменци, а през 1944 ще прогонят и 200 000 татари.

През 1932 г . организират масов глад в окупирана Украйна и не само там, станал известен като Гладомор. В резултат ще загинат над 6 милиона граждани, предимно украинци. През същата година руските болшевики устройват и подобен геноцид над казахите. 48 % от населението на Казахстан е унищожено чрез гладна смърт, разстрели или репатрирано.

Масова система на доноси действа в цяла Русия. Всеки доносничи срещу другия.

Понеже жилищата на старата буржоазия в градовете не стигат за новопристигналите от периферията гладни болшевишки бандити, както и за слугуващата им работническа класа, масово семействата са настанявани по няколко в един апартамент, като ползват една стая и общ хол, баня и тоалетна. Това са т.нар. "комуналки". Руснаците започват масово да доносничат срещу съседи, близки, колеги. Пускаш донос до НКВД срещу съседа или колегата, че разправял виц за партията, през нощта идва гарванът (така са наричали колите на НКВД) и го прибират. Ти ползваш и неговата стая или заемаш неговата позиция в службата. За него следва бързо следствие с изтезания (в рамките на часове), подписани „самопризнания” и разстрел или в най-добрия случай – концлагер. Съдът е формален, няма втора инстанция, обжалване. Често и жената следва съдбата на мъжа или е репатрирана из колониите. В този период, между 1930 – 1940 г. в Русия се скитат безпризорни над 5 000 000 сирачета – следващия контингент за престъпност и затвори.

Болшевиките започват терор и срещу своите.

Масова шизофрения и мания за шпиони

Само един факт. По скалъпени процеси през 1937 г. са убити 30 000 офицери от Червената армия. Тя практически е обезглавена. Избити или хвърлени в концлагерите са и голяма част от комунистите-интернационалисти от много държави, включително и от България.

В някои от концлагерите, както свидетелства и Солженицин, смъртността е 1% на ден. В лагера има 10 000. Всеки ден 100 от тях умират от глад и студ. Но лагерът продължава да е с численост 10 000. Всекидневно идват нови попълнения от вътрешността на страната. Това е абсолютна човекомелачка. И това продължава с десетилетия.

Още по-големият проблем е, че това зловоние, тази демонична политическа система впоследствие поквари и половин Европа, и като продължение зарази голяма част от света за близо половин век.

Върна назад в развитието им толкова много народи и увреди на ментално ниво милиони човешки души.