Преди 30 години България първа признава независимостта на Македония

Филип Димитров

Филип Димитров

Преди 30 години - на днешната дата, 15 януари, в 20.00 ч. вечерта, България първа призна Македония за независима държава. Това стана, след като на 8 септември 1991 г. гражданите на тогавашната югославска република Македония бяха призовани да се произнесат по въпроса "Подкрепяте ли независима и суверенна Македония с право да встъпи в бъдещ съюз на югославските държави". На референдума гласуваха общо 71.85% от регистрираните гласоподаватели, които в голямата си част - над 90% - се обявиха за създаване на независима държава. На 18 септември 1991 г. Събранието на Република Македония прие официална декларация за признаване на резултатите от референдума и за обявяването на независимостта на страната.

България беше първата държава в света, която призна македонската независимост. Това стана с декларация на Народното събрание на 15 януари 1992 година. Ето какво разказва пред Faktor.bg за този паметен ден Константин Мишев, по това време съветник на премиера Филип Димитров: 

"Това беше въпрос на дълг и на родова памет.  Филип Димитров често цитира думите на тогавашния посланик на Обединеното Кралство в България: "Ако признаете Македония - няма  да ви подкрепим, ако не я признаете - няма да ви разберем".

Няколко души в тогавашния Министерски съвет бяха против. Външният министър Стоян Ганев не беше в страната, но беше крайно негативно настроен към признаването на Македония. И също  така наречените Велики сили. Или поне техните дипломати в София. Но такива са дипломатите...страх ги е от бурни събития. А още нямаха ясни указания от техните столици. В общи линии го решихме трима души. И когато Филип постави този въпрос на обсъждане двама от министрите - Никола Василев на здравеопазването и Иван Костов на финансите, както и изключително почтеният шеф на канцеларията на министерския съвет Константин Муховски също бяха категорично за признаването. Ако правилно си спомням и министър Лучников. Соколов се колебаеше. Но в историята с право това трябва да бъде присъдено като огромно постижение на Филип Димитров." 

Малко след това с посредничеството на президента Желю Желев Русия също призна независимостта на Македония.

Имаше няколко вида съображения, каза тогава Желев. Конюнктурните бяха да не си помислят, че ние се ослушваме и имаме претенции към Македония. Също така да не помислят, че сме зависими от решението на Запада. Всъщност България предприе тази крачка в противоречие с решението на Европейския съюз, който не можа да вземе такова решение поради противопоставянето на Гърция. Турция стана втората страна, която призна Македония. Тя направи това по настояване на България, припомня в. "Марица".

"На среща с тогавашния турски премиер Сюлейман Демирел аз подчертах, че Турция трябва да признае Македония, което е от много голямо значение за стабилизирането на Балканите. Иначе тя лесно може да стане жертва на вътрешни безредици или на окупация. Демирел гледаше в ъгъла на стаята и каза: “Само след седмица ще признаем Македония”. Така и стана", разказа по-късно Желев.

Русия беше третата страна, която призна Македония около 6 месеца по-късно, и то пак по настояване на България.