Председателят на Европейския съвет: Трябва ни единна политика със САЩ спрямо Русия, Иран и Китай

Шарл Мишел

Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че ЕС трябва да предложи на бъдещия президент на САЩ Джо Байдън да бъде разработена единна политика спрямо Русия, Иран, Китай, Турция и други държави. Това съобщи днес агенция ДПА, позовавайки се на предложен от Мишел проект по изграждане на отношенията с новата американска администрация.

Ръководителят на Европейския съвет настоява за бързо прекратяване на търговската война между САЩ и Европейския съюз и за премахване на митническите мита. Брюксел трябва да предложи на Вашингтон „положителна търговска програма”, убеден е Мишел. Освен търговията, към важните въпроси, по които е необходимо тясно сътрудничество със САЩ, той причислява защитата на климата, политиката на мултиратерализма, осигуряването на мира и борбата срещу пандемията COVID-19.

Председателят на Европейския съвет разчита Съединените щати да подкрепят справедливо разпределение на ваксините по свето. Двете страни трябва да работят върху повторно отваряне на своите граници за туристически пътувания, в момента в който епидемиологичната обстановка го позволи. Шарл Мишел подчертава общите интереси на Брюксел и Вашингтон по въпросите на киберсигурността, борбата с тероризма и с постоянните хибридни заплахи.

Отношенията между ЕС и САЩ при новия президент на страната ще бъдат обсъдени по време на срещата на върха на Евросъюза в началото на декември.

ЕС трябва да бъде единен и да укрепва своята стратегическа автономия, да са представлява по-добре собствените си интереси, подчертава в проекта си Мишел.

Преди няколко дни Шарл Мишел проведе разговор с Джо Байдън, по време на който го е поканил да участва в специална среща с държавните и правителствените ръководители на ЕС през 2021 г., припомня БГНЕС.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също заяви, че е обсъдила бъдещите отношения между ЕС и САЩ с Джо Байдън по телефона.