Председателят на ОССЕ – Русия се опитва да вземе организацията за заложник

Вземането на решения с консенсус работи само в мирно време, сега е нужна реорганизация

Збигнев Рау

Збигнев Рау

Русия фактически се опитва да вземе за заложник Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, като блокира вземането на важни решения от  ОССЕ. Това заяви действащият председател на организацията и външен министър на Полша Збигнев Рау при откриването на 29-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в полския град Лодз.

"Ние предаваме председателството в ОССЕ при абсолютно различни обстоятелства от тези, при които го поехме на 1 януари. И това не е въпрос на философия или приоритети за ръководството на ОССЕ, а се дължи на опитите на Русия да вземе ОБСЕ за заложник." – посочи Рау, цитиран от Укринформ.

По думите му е много странно да се слушат обвиненията на руската страна към полското председателство, което Москва обвинява в пристрастност и "разрушаване на принципите на ОБСЕ" на фона на поведението на самата Русия. Рау приведе примери за деструктивното поведение на руската страна:

"Това беше Русия, която през февруари не прие Обновения диалог за европейската сигурност. Това беше Русия, която през март отхвърли продължаването на мандата Специалната мониторингова мисия в Украйна. Това беше Русия, която през май блокира консенсуса за срещата на ОССЕ по въпросите на човешкото измерение. Това беше Русия, която през юни осуети продължаването на мандата на Офиса за проекти в Украйна. Това беше Русия, която блокира назначаването на председателство през 2024 г. без да посочва някакви причини защо Естония не може да е приемлив кандидат. И накрая – в продължение на цялата година Русия постоянно блокираше приемането на бюджета на ОССЕ. Какво още ще блокира Русия?“.

Действащият председател на ОССЕ подчерта, че от 24 февруари международната общност и нейната  институционална мрежа е подложена на постоянно изпитание от агресивната Русия, подкрепяна от контролирания от нея автократичен режим в Минск. Същевременно гласувания в Генералната асамблея на ООН и други международни организации демонстрират, че международната общност осъжда агресивното поведение на Русия, добави той.

"Нашият отговор на това неуважение към нашите правила трябва да е незабавен, твърд и ясен." – подчерта Рау.

Той изтъкна, че Полското председателство на ОБСЕ се е опитало да запази работата и постиженията на ОССЕ и да защити принципите й, предлагало е различни инициативи, но всички са били ни отхвърлени заради руските имперски амбиции. "Заради тези амбиции не остана място за преговори. Руският план беше да започне война и те го осъществиха. А когато техният блицкриг не успя, руската агресия започна да става все по-жестока и безчовечна, довеждайки за съжаление и до военни престъпления." – констатира Рау.

По думите му, сега е не само юридическо, но и морално задължение да се потърси отговорност от извършителите на тези престъпления и от лицата, които са вземали решенията.

По думите му, вземането на решения с консенсус в ОБСЕ "работи само в мирно време". Той акцентира върху необходимостта от "реорганизация, като се запази приоритетният фокус върху войната в Украйна".

Превод Faktor.bg