Прехванат е разговор между руснаци, отговорни за взривяването на Каховската ВЕЦ – идентифицирани са

Записиите показват, че Русия е извършителят

Журналисти от радио "Свобода" и "Слідство.Інфо" идентифицираха руските военни, които са контролирали Каховската НЕЦ в нощта на взривяването ѝ (на 6 юни), както и техните командири. На 28 юни беше публикувано тяхно  разследване. В публикацията е включен списък на окупаторите, отговорни за терористичния акт.

Установено е, че руската 205-а отделна мотострелкова бригада е била командвана от 43-годишния  полковник Роман Титов – това е бригадата, която окупира Каховската ВЕЦ още през първия ден на  пълномащабната инвазия, пише Гордон.  

Журналистите от разследващия екип са получили списъка с персоналния състав на бригадата от украински държавен орган, след което са го сверили с други източници  – документи и руски социални мрежи.

Отбелязва се, че според данни на украинското разузнаване, още от март 2015 г. Роман Титов е имал "непосредствено участие в престъпна дейност на територията на Украйна". Установено е, че той е бил съден за превишаване на служебните правомощия с прилагане на насилие и употреба на оръжие.

Идентифицирани са още 35-годишният Арсен Пицхелаури с позивна Грузинеца, който е взел активно участие в окупирането на Херсонска област, майор Денис Мищенко, както и сержантът от инженерно-сапьорен батальон на 205-а мотострелкова бригада на руската армия Руслан Магомедов.

Общо полученият от журналистите списък включва имената на близо 400 души. Много от тях и досега се намират в Нова Каховка.

Публикацията включва фрагменти от разговори на военните от 205-а бригада, проведени през нощта на взривяването централата, при което беше разрушена язовирната стена на Каховското водохранилище.  От тях става ясно, че руските военни са се готвели да изпълнят определени действия "по команда" и че след това е станало извънредно произшествие.

Текстът на един от разговорите между руски военни от бригадата, под чийто контрол е Каховското водохранилище:

– Как е обстановката? Това първо, второ - в готовност, в готовност, всичко под команда, как ме чуваш? 
– Тук вече всичко приключи, край, тръгна.
– Прието, прието, изнасяйте се оттам към точката, към точката, вземайте всичко.
– Нищо няма да можем да вземем.
– Извънредно произшествие. Ако нещо, тук всичко приключи, точката за изтегляне е приключена, пълна е с вода.
– Отивайте там, където са ви вземали и оставяли.
– Не могат да излязат, всичко  е наводнено.

Превод Faktor.bg