Премиера на „Роден за друг свят“ – разказ за живота на Марин Жечев, оцелял в лагерите Богданов дол и Белене

Марин Жечев

Марин Жечев

Октомври ще бъде белязан от премиерата на книгата „Роден за друг свят“ Тя е документален разказ за живота на Марин Жечев – една забравена и непозната днес личност, преминала през годините на комунистическия терор и репресии.

„Роден за друг свят“ ще бъде представена на 17 октомври във Варна, на 19 в Търговище, а на 24 този месец в София.

За премиерата от Детройт, САЩ пристига специално авторът Даниела Начева, за да представи на българската публика невероятната съдба на Марин Жечев - химик, изследовател, поет, публицист, учител, енциклопедист. Той е роден е в село Въбел, сега квартал на Търговище през 1914 г. Завършва химическия факултет на Софийския университет. Печата статии и свои литературни произведения във в. „Нива“, в. „Младежко земеделско знаме” и други. Идейно симпатизира на БЗНС - Врабча 1, с водач Димитър Гичев. По-късно завършва Школата за запасни офицери и е награден със сребърен часовник от Цар Борис за отличен успех.  От септември 1944 до май 1949 г. е асистент по химия във Физико-математическия факултет към Софийския Университет, когато е

уволнен и въдворен в концлагера „Богданов дол”

През декември е преместен в лагера край Белене. Марин се е шегувал, че е бил един от основателите му. През 1950 г печели конкурс със стихотворение за мира, а втора остава Елисавета Багряна. Това е последният анонимен конкурс в България. През 1956-1959 г. е изпратен отново на остров Персин, където е и приятеля му Йосиф Петров. 

Марин Жечев е истински новатор и талант във фармацефтиката. Създава лекарства против грип, гъбички, гнойна ангина, дълго време работи по препарат срещу рака. През 1977 г. представя пред Министерството на народното здраве препарата „Въбелин” като средство срещу грипа, а няколко поликлиники в София използвали лекарството „9,10″ като заместител на риванола. Жечев е съавтор заедно с проф. Александър Спасов на публикации с химични изследвания. Помага на много хора с лекарства, които сам приготвя. Негов ученик и приятел е известният сатирик Радой Ралин. 

Марин умира на 1-ви ноември 1989 г. в родното си село, само няколко дни преди да чуе "камбаната на промяната", за която е мечтал и се борил.   
Авторът на документалната книга Даниела Начева e съгражданка на Марин Жечев и това провокира интереса й да разкаже за живота му. От 1999 г. живее и работи в Детройт, САЩ. Работи като счетоводител за автомобилната компания Дженеръл Моторс, преподава в местни колежи, основател е на българското училище в града и редактор на електронното издание "Българите в Детройт". Идеята за книгата се поражда след като прочита статия за Марин Жечев в местния Търговищки вестник, споделя Даниела пред Faktor.bg. Следват 4 години на разговори с близки и приятели на Марин като Йосиф Петров и Радой Ралин, колеги химици, разглеждане на досието и събиране на материали.  
След  премиерата на Книгата авторът си е поставил за цел, да провокира българската научна общност лекарствата на Марин Жечев да видят отново бял свят и да бъдат полезни на хората, споделя пред Faktor.bg Даниела Начева.