Премиерът на Люксембург гневен: Неприемливо е да вадим съюзника на Путин патриарх Кирил от списъка със санкции

Ксавие Бетел

Ксавие Бетел

"Това, че Унгария постигна успех в изваждането на близък съюзник на руския президент Владимир Путин от последния кръг от санкции на ЕС срещу Русия, е неприемливо". Това заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ЕС вчера одобри окончателно новия пакет от санкции срещу Русия. В този пакет има и поетапно ембарго върху вноса на руски петрол. По този въпрос имаше доста спорове с унгарския премиер Виктор Орбан. В крайна сметка Унгария и други две страни от Централна Европа си осигуриха така наречената дерогация. Тоест за тях няма да се отнася спирането на вноса на петролопроводния руски петрол, на който те разчитат. 

Но Будапеща настояваше и главата на Руската православна църква - патриарх Кирил, който е близък съюзник на Путин, да не бъде включван в санкционния списък на ЕС. Това искане на Унгария блокира необходимото единодушно мнозинство в ЕС за одобряване на последния пакет от европейски санкции срещу Русия.

В крайна сметка Кирил беше пощаден от санкциите заради отказа на унгарския премиер Виктор Орбан да подкрепи включването му в санкционния списък. Орбан изтъкна като аргумент в подкрепа на тази своя позиция "защитата на религиозната свобода", допълва Франс прес.

"Трябва да ви кажа, че наистина съм разтревожен. Съжалявам, че трябва да ви кажа това, че вчера ние постигнахме споразумение по санкциите, защото казахме на Орбан: "Добре, ще извадим патриарх Кирил от списъка", каза Бетел, цитиран от Ройтерс. "Това е неприемливо", допълни той по време на конференцията в Дъблин на паневропейската група Алианс на либералите и демократите за Европа.

"Той (Кирил) беше в списъка и после те заплашиха, че ще откажат всичко, защото Кирил е в списъка", заяви още Бетел относно отказа на унгарските представители да подкрепят европейските санкции, заради това че Кирил е в черния списък на ЕС.

Същевременно в акаунта си в "Туитър" дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел написа, че "Забраняването на 90 процента от вноса на руски петрол нанася голям удар по фондовете за финансиране на войната на Путин. Изваждането на патриарх Кирил (от санкционния списък - бел.ред.) показва пределите на външната политика, базирана на единодушие. Религиозните лидери не трябва да бъдат защитавани от отговорност за това, че подкрепят войната на Путин".