Донев лъска имиджа на Радев: Изкара го първи демократ и филантроп, забрави за тежката изолация на президента

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Служебният премиер на президента Румен Радев - Гълъб Донев, влезе в обяснителен режим. Пред БТВ отговори на критиките, с които вчера министър-председателят Николай Денков и финансовият министър Асен Василев го засипаха. В общ план и двамата констатираха, че кабинетът на президента е оставил в окаяно състояние в приходната част страната и не са се събирали данъци. Според Донев обаче той бил направил много за родината - свалил цените на горивата и укротил инфлацията. По думите му, обвиненията срещу служебното правителство не били подкрепени с факти.

Бившият премиер на Радев констатира, че редовното правителство било виновно българите да нямат медицинска помощ с хеликоптери от 1-ви юли и изтъкна, че обучавал лекари да се справят с вертолети. Водещият Златимир Йочев го засече и го пита какво е направил за домашното насилие. Донев си изми ръцете с парламента и припомни, че било негова работа. Констатацията му беше правилна, но имаше усещането в студиото, че говорят двама души. Докато се хвалеше с промените, които е направил в енергетиката и е подписвал договори, без да има депутати, които да одобрят решенията, за други -, които не са удобни, си намери виновници. 

В края на интервюто бившият премиер беше попитан за отношенията между Румен Радев и Николай Денков и дали можели да комуникират. В студиото настъпи водевил, който, само водещият успя да спре, за да не стане още по-унизително. Според Донев, нямало как да има комуникация между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, защо държавният глава на бившия премиер бил обиден от отношението към него. "Президентът Радев е "за" диалог, уважава институциите, уважава всяка една власт, всеки конкретен представител в нея", каза Гълъб Донев. Водещият го прекъсна, за да спре унижението в опита за лъскане на имидж. На практика бившият премиер се опита да изкара началника си първи демократ и филантроп, който търсел диалог с останалите политици, като услужливо "забрави" за тежката изолация на Радев, когото никой не иска да го кани в цивилизования свят.