Премиерът разпореди незабавно спиране на багера в Рила

Техниката била, за да ремонтира и укрепи съществуващите туристически пътеки

Премиерът Бойко Борисов e наредил незабавно спиране на багерите в Рила и бърза проверка на строителните дейности там, потвърдиха за БНТ от МС.

След разпореждането на премиера вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите Емил Димитров, в което посочва да спрат всички дейности по проекта "Устойчиво управление на национален парк "Рила" - втора фаза". В писмото вицепремиерът настоява да спрат дейностите по проекта до приключване на проверката, която трябва да установи дали сес пазват всички разпоредби и стандарти.

Вчера багер в района на Рилските езера взриви социалните мрежи. Хората останаха изненадани да видят тежка строителна техника край петото - Бъбрека. Опасенията на гражданите за нови строежи в района на Седемте рилски езера бяха категорично опровергани от ръководството на парка. Багерът, забелязан при петото езеро Бъбрека, всъщност е там, за да ремонтира и укрепи съществуващите туристически пътеки. Дейностите са част от мащабен проект на Национален парк "Рила", който е на стойност 11 милиона лева