Преследван от Кремъл към Фонда на Навални: Спрете протеста на 4 юни, ФСБ готви „невиждани" досега репресии

Това ще бъде следващата стъпка към възраждането на сталинизма

Леонид Невзлин, скрийншот

Леонид Невзлин, скрийншот

Леонид Невзлин*, Каспаров.Ру

Фонда за борба с корупцията (ФБК) призовава привържениците на Алексей Навални да излязат на улицата на рождения му ден, 4 юни. Не само в Европа и други части на света, където се оформиха руски диаспори след началото на войната, но и в градовете в Русия. От Фонда обещават „правна подкрепа, който има нужда нея и плащане на глоби на всеки, ако бъдат наложени такива“.

От достоверни източници знам, че руските власти се готвят да използват тази акция (ако тя бъде достачъно многочислена), за да започнат масови репресии, каквито са невиждани досега. И това ще бъде следващата стъпка към възраждането на сталинизма.

Логиката е ясна. Кремъл се страхува от украинска контраофанзива. Властта разбира, че когато Украйна разполага с изтребители F-16, Русия рискува да загуби по-голямата част от вече окупираните територии, включително Крим. И за да отклони вниманието от провала на бойното поле, управляващите в Русия превключват на темата „вътрешен враг“, хвърляйки върху него обвиненията за всичките си поражения.

Ако някой си мисли, че тези, които ще излязат на площадате на този ден не ги грози нищо по-лошо от глоби и 15-дневни арести – уви, много се лъжат. Кремъл следи внимателно това, което ми могло да се случи.

Интересите на ФБК и ФСБ (службата за борба с „тероризма“) парадоксално съвпаднаха.

Освен това. Когато вихърът на репресиите се завърти с нова сила, властите вече няма да имат нужда изобщо Алексей Навални да бъде жив. Той или ще остане завинаги изолиран, или ще умре.

Не обвинявам Фонда за борба с корупцията в умишлена провокация (въпреки че бих препоръчал да се проверят хората в неговите редици - все пак това е тяхна работа). Разбирам символичното значение на това действие за лидерите на ФБК, които живеят извън Русия и използват позицията на Алексей и други политически затворници.

Но моля ръководството на Фонда да се вразуми и да оттегли акцията (в защита на Навални – бел.ред.) в самата Русия. Вие сте отговорни за живота и свободата на хората, които имат доверие във вас. А тези животи и свободи са в огромна опасност.

*Леонид Борисович Невзлин е роден в Русия израелски бизнесмен, инвеститор и филантроп. Невзлин е заемал различни високопоставени позиции в Group Menatep и нейното дъщерно дружество, Yukos Oil Company. През 2003 г. руската държава експроприира ЮКОС и започва кампания на преследване срещу неговите ръководители, в това число и срещу Невзлин.

Превод: Faktor.bg