Румъния се отказва от въглищата до 2029 г., инвестира 3,94 млрд. евро в енергетиката

Цифровизация и отказ от неосновни активи

Румънската държава се ангажира да продаде 20% от въглищния и енергиен комплекс CE Oltenia (CEO) до края на 2026 г., съгласно плана за преструктуриране, одобрен от Европейската комисия в края на януари и публикуван на 2 май.

В същото време, според плана, на компанията ще бъде разрешено да използва въглища за производство на електроенергия до края на 2029 г., ако пазарните условия го изискват, съобщи Bursa.ro.

На 20 декември 2020 г. Румъния уведоми Европейската комисия за плана за преструктуриране на дружеството, през февруари 2021 г. Комисията започна разследване по този въпрос, а на 26 януари 2022 г. планът беше одобрен.

Планът изисква инвестиции на стойност 3,94 млрд. евро до 2026 г., от които почти 2,66 млрд. евро са държавна помощ, а 1,28 млрд. евро е приносът на изпълнителния орган, финансиращите банки (включително Европейската банка за възстановяване и развитие ЕБВР) и инвеститорите в инвестиционните проекти на енергийната компания.

Основните мерки за преструктуриране включват постепенното преустановяване на използването на въглища, отделянето на централата в Крайова в отделно юридическо дружество (което по-късно ще се слее с общинско дружество), намаляване на персонала, постигане на оперативно съвършенство и ефективно управление, цифровизация и отказ от неосновни активи.

Дружеството обмисля основно изграждането на газови централи с комбиниран цикъл с мощност 1325 MW (готови през 2026 г.) и фотоволтаични централи с мощност 735 MW (готови през 2024 г.), които да заменят настоящите мощности, работещи с въглища (лигнитни). Инвестициите в тези нови мощности възлизат на около 1,52 млрд. евро.

Финансирането по линия на Фонда за модернизация (европейски безвъзмездни средства) е 50% за газовите мощности и 70% за фотоволтаичните мощности. /БГНЕС