Превъплъщенията на един синдикален полицейски лидер или ще има ли повече сигурност, ако се увеличат баничките в МВР

Защо без реформи и промяна вътрешното министерство все повече се превръща в подразделение на НОИ

Служители на МВР заплашват, че са в протестна готовност, заради съмнения, че обещаното увеличение на заплатите в сектора няма да се случи, заради дупка в бюджета от 18 млрд. лева и слуховете, че се предвижда замразяване на възнагражденията.  Това потвърди поНова ТВ председателят на  най-големия полицейски синдикат СФСМВР Илия Кузманов. Той обясни, че се очаква от следващата година вдигане на заплатите в МВР с около 20% от средната за страната, както предвиждал законът. Тоест стартовото възнаграждение за висшиста да е около 2300-2400 лв. Сега най-ниската заплата на служител с полицейски правомощия е 1466 лева, което 

обърнато в банички

 изглеждало страшно смешно, пресметна синдикалистът. Той се оплака, че изпратили писмо до финансовия министър Петкова, разговаряли с политици, но не получавали ясен отговор. Кузманов твърди, че ако увеличението не се случи, то има опасност за националната сигурност, заради това поставяли въпроса преди изборите.

Синдикалният бос обаче люто се разсърди когато водещите му поставиха въпроса – защо увеличението да не бъде  обвързано с реформи в сектора. Например намаляване на пенсионерите, които  получават пенсия и заплата, но и  орязване на така наречените чантаджии, които не са пряко на терен.  Като пример бе цитиран бившият вътрешен министър Веселин Вучков, според който 

7000 пенсионери работят днес в МВР

 и превръщат реално структурата в подразделение на НОИ. Имало  абонирани служители от години, които взимат добра пенсия и голяма заплата и не желаят реформи и промяна. Кузманов гневно обясни, че Вучков оставил много нерешени проблеми (независимо че бе министър по-малко от половин година, б.р.), думите му били обида за МВР и трябвало да носи отговорност, строго обяви синдикалният бос. Въпреки многократните въпроси от студиото Кузманов отказа да каже ясно, колко са пенсионерите на две хранилки в МВР и дали това е оправдано.

Защо обаче синдикалистът брани със зъби и нокти пенсионерите

 в МВР, наредили се на няколко хранилки?

Битието определя мисленото на г-н Кузманов. Според източници на Faktor.bg в момента той изпълнява едновременно три роли във вътрешното министерство. Първо, от няколко години е пенсионер и всеки месец по банковата си сметка получава солидна пенсия. Второ, Кузманов работи като държавен служител първа категория труд, т. е. полицай на ръководна длъжност, и ежемесечно получава солидна заплата с всички присъщи бонуси (огромна отпуска, безотчетни пари за храна, ранно пенсиониране, безплатно карта за транспорт, 40 % допълнително заплащане за клас прослужено време, осигуровки за сметка на бюджета на МВР, 20 заплати обезщетение при напускане и пр.). Месечно пенсионерите в МВР по подобие на Кузманов си докарват почти 

министерско възнаграждение, при това изцяло за сметка ва българския данъкоплатец

 Трето, Кузманов е шеф на Синдикалната федерация на служите на МВР, това е един от синдикатите в МВР, а преди това дълги години е заместник-шеф.

Интересна е кариерата и обвързаността на съпругата му Николета Кузманова със системата. През 2008 - 2009 г. тя е началник на политическия кабинет на МВР-министъра Михаил Миков. По същото това време Кузманов е  сред организаторите на най-големия протест на полицаи под прозорците на министъра, т. е. съпругата управлява, а съпругът организира протест срещу управлението й. В коалиционното правителство на ГЕРБ с „Обединени патриоти“ Кузманова този път е началник на политическия кабинет на вицепремиера от ВМРО Каракачанов. А в момента дамата е кандидат за депутат и водач на листата на „Има такъв народ“ в Габрово.

Важна подробност от синдикалния пейзаж е, че ръководството на СФСМВР, в което участва Кузманов, през 2014 г. написа сегашния закон за МВР заедно с Цветлин Йовчев, а през лятото на 2015 г. поиска от министър Бъчварова и министър Калфин пенсионери да работят като пожарникари и полицаи. Оттогава балонът с пенсионерите в МВР се надува и надува, за да достигне бройката от 7 000 души, а СФСМВР се противопоставя на всяка идея за реформи в най-закостенялото ведомство в българската администрация. Очаква се след Нова година заплатите и осигуровките в МВР да се увеличат почти двойно, огромният размер на пенсиите на полицаи и пожарникари ще се увеличава автоматично, а парите на българските граждани ще се изсипват в МВР като в каца без дъно. Българското общество очаква в навечерието на приемането на новия бюджет на страната всички водещи политически сили да заемат ясна политическа позиция по въпроса за бъдещето на всички служители в МВР, захранвани енергично от бюджета с пенсии и заплати всеки месец!

За никого не е тайна, че

гражданите плащат по няколко пъти такса сигурност

Първо за издръжката на МВР, чрез данъците си, които отиват в бюджета. Но това не им гарантира спокойствие. Примерите са хиляди. Второ като харчат допълнително средства за СОТ, решетки на врати и прозорци, охранителни системи, наемане на частна охрана и трезори и т.н. Или пък дават пари за детективи, които да разкрият престъпления, които за органите на реда остават невъзможни.

Закъснелите с 35 години реформи в МВР просто нямат алтернатива, защото при сегашната ситуация освен сериозен апетит, никой синдикат не може да даде гаранция, че ако се увеличат баничките в системата, обществото ще получи по-надеждна сигурност.