Превозвачи излизат на протест: SOS... Без нас няма туризъм!

Автошествие се провежда в пет български града

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

С лозунга “S.O.S. Спасете българския туристически превоз. Без нас няма туризъм”, автобуси, “случаен превоз” правят автошествие в пет града на страната - София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив, предаде БГНЕС.

В София се събраха 120 автобуса, които тръгнаха от Интер експо центъра, преминаха край Министерския съвет, обиколиха през “Сточна гара” и отново се върнаха при началната си точка.

“Искаме държавата да ни забележи, защото от 18 март се опитваме да установим контакт с институциите, но до момента нямаме отговор. Ние имаме пет искания, като три от тях са икономически”, заяви за БГНЕС Илия Запрянов, който е член на УС на Националното сдружение” Случаен превоз”.

Той посочи, че едно от най-важните им искания е държавата, час по-скоро, да каже кога и при какви условия ще бъде възстановен туристическият превоз.

“Искаме шестмесечно отлагане на всички задължения към бюджета за бранша - т. нар. ”данъчна ваканция”; минимум 30 000 лева безвъзмездна помощ, за да може да оцелее браншът. У нас има над 400 фирми, които се занимават със ”случаен превоз”. Също така до 100 000 лв. безлихвено кредитиране и инвестиционни кредити до 300 000 с лихва до 2%”, обяви Запрянов исканията им.

Според него те няма да работят нормално 5 месеца и затова е необходимо да бъдат подкрепени адекватно.

Попитан за съществуващите възможности за подкрепа като безвъзмездната помощ до 10 000 лв., мярката 60/40, той коментира, че те не могат да им помогнат.

“Мярката 60/40 е неработеща, тъй като ние не работим и при 0% оборот, ние няма как да се възползваме от тази мярка. Втората мярка от 3000 до 10 000 лв., някои колеги се възползва ха от нея, но не всички, тъй като това са разходите на една малка фирма на месец- за гаражи, осигуровки, за застраховки. Тя не ни върши кой знае каква работа, но някои колеги се възползваха”, обясни Запрянов.

Попитан дали вече има фалирали фирми, той каза, че има информация за две-три.

“На някои започват да им взимат автобусите, тъй като голяма част от бранша работи с кредити, които в момента не може да обслужва. По-голямата част продължаваме да удържане положението, но докога никой не може да каже”, коментира той.

И добави, че са били търсени от Конфедерацията на автобусните превозвачи, но не са приели поканата им да се присъединят към тях.

“Ние преценихме, че искаме сами да се представляваме. След което те се разграничиха от нас, което е въпрос на техен избор”, коментира Запрянов и увери, че това по никакъв начин не разделя бранша.

Над 40 автобуса излязоха на протестно шествие из улиците и на Бургас. Превозвачите подкрепят националния протест, който е под надслов “Спасете туристическия превоз”.

Колоната, под звуците на клаксони, потегли от Летище Бургас и ще премине през основни бургаски улици.

Около 60 автобуса и бусове, обичайно превозващи туристи, направиха днес две обиколки на Пловдив в знак на протест срещу съсипването на туристическия бизнес.

В пловдивската част на протеста участваха 37 превозвачески фирми, подкрепени и от екскурзоводските асоциации. Освен от Пловдив, протестиращите фирми бяха и от Пазарджик, Панагюрище и други населени места от региона.