Президентът: Държавата очевидно се управлява не през институциите, а от нечий телефон

Има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите, които ясно заявиха своята солидарност

Румен Радев

Румен Радев

Свободата на словото е в основата на демокрацията и в България тази фундаментална ценност е в криза. Така лаконично президентът Румен Радев коментира безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември, както и случващото се кадруване в БНР през последните дни .

"Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика и мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край", отсече държавният глава.

"Тук виждам ролята да излезе и директорът на БНР, и разследващите, да обявят какви са истинските мотиви, защото става въпрос за обществена медия, а ние трябва да научим от тях какви са реалните мотиви зад това спиране и зад всичките тези събития" призова Радев и добави: "Според мен има лъч надежда. Той е в поведението и реакцията на журналистите от Българското национално радио, които явно проявиха солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии, дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти."