Президентът на Чехия настоява за реформи в ООН

След отказа на ООН да осъди тероризма на "Хамас"

Петър Павел

Петър Павел

Чешкият президент Петър Павел заяви, че страната му отдавна подкрепя необходимостта от реформа на ООН, но тя може да бъде осъществена само в рамките на самата организация. Така държавният глава реагира на страницата си в социалната мрежа X на призива на министъра на отбраната на републиката Яна Чернохова за излизане от ООН в отговор на последната резолюция на Общото събрание на ООН за положението в Близкия изток, в която липсва осъждане на тероризма и палестинската радикална групировка "Хамас".

"Преди няколко седмици по време на разговорите в Ню Йорк подчертах, че Чешката република отдавна подкрепя реформата на ООН, включително на Съвета за сигурност на ООН. Тя може да бъде направена само отвътре," - каза президентът. "Въпроси като устойчивото развитие, изменението на климата, защитата на правата на човека и други трябва да бъдат обсъждани в рамките на тази глобална платформа, така че намерените решения да бъдат задължителни за всички." - посочи той.

Чешкият министър-председател Петр Фиала на свой ред информира, че републиката ще продължи да отстоява позициите си в ООН и да убеждава другите държави, че те са правилни.

По-рано чешкият министър на отбраната призова страната да се оттегли от ООН заради резолюцията на ОС на ООН за ситуацията в Близкия изток. Според нея "няма причина Чешката република да остане в организация, която подкрепя терористи". Политикът припомни многото цивилни граждани, убити от "Хамас" в Израел. Според нея нападението на радикалите срещу страната е равностойно на терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г., извършени от ислямистката групировка "Ал Кайда". /БГНЕС