Президентът на Египет: Твърдо сме против свободата на словото, ако обижда исляма

Абдел Фатих ас Сиси

Абдел Фатих ас Сиси

Президентът на Египет Абдел Фатих ас Сиси се обяви твърдо против свободата на словото, адресирайки думите си към напрежението, което се породи във Франция след екзекуцията на учител, показал карикатури на пророка Мохамед пред свои ученици.

„И ние имаме права. Имаме право на чувства, да не бъдем засягани, да не бъдат засягани нашите ценности“, каза Ас Сиси, цитиран от Reuters.

Той посочи, че над 1,5 млрд. души по света изповядват исляма и всички те не заслужават да бъдат обиждани от представители на Западната култура, които поставят други ценности над религиозните.Напрежението ескалира, след като френският държавен глава - Еманюел Макрон, обяви публично, че ще направи всичко по силите си, за да изкорени радикалния ислям от Франция. Думите му бяха приети като атака срещу целия мюсюлмански свят, което накара турският лидер Реджеп Ердоган да използва обидни квалификации към Макрон, пише Канал 3.

На свой ред пък френските медии застанаха на страната на своя президент и от „Шарли Ебдо“ отговориха с нова карикатура, олицетворяваща Ердоган като човек, забулващ жените, докато тайно им повдига робите.

Великобритания на свой ред призова НАТО да се самосезира и да успокои страстите между лидерите, които минават границата на цивилизования диалог, а на фона на пандемията никой няма полза от подобно напрежение в Европа.