Президентът на Полша Анджей Дуда може да подаде оставка

Анджей Дуда

Анджей Дуда

Полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПС) обмисля сериозно възможността за оставката на настоящия президент на страната Анджей Дуда, предава руската медия EA Daily, като се позовава на източници на портала Onet.pl. Този труден ход ще позволи на полския политически елит да избегне проблемите, свързани с планирания президентски вот по пощата на 10 май 2020 г.

Според източници от ПС, този план се счита за крайно решение, но вероятно той ще бъде приложен. Според партийните юристи оставката на действащия президент ще помогне за решаването на много проблеми, свързани с вота на 10 май.

По-рано на фона на пандемията от коронавируса Полша реши да проведе насрочените в страната президентски избори по пощата. Според плана всеки избирател ще получи бюлетина в дома си и ще трябва да я изпрати по пощата на местните избирателни комисии.

В средата на тази седмица полският Сенат, където мнозинство има опозиционната партия "Гражданска платформа", предстои да вземе решение за отменянето на гласуването на президентските избори. Според информацията в медиите сенаторите действително ще решат да отменят изборите.

Така възниква още един проблем - ако изборите не се проведат на 10 май или не бъдат отложени за следващата седмица на този месец, което също предизвиква много юридически дебати, кой ще встъпи в длъжност в края на мандата на Анджей Дуда? Конституцията на Полша не дава отговор на въпроса кой трябва да замести държавния глава в случай, че мандатът му изтече, а изборите са отложени. Следователно, според източниците в ПС, оставката на Дуда би била най-удобното решение. Това е така, защото в такъв случай настоящият председател на парламента Елжбета Витек (също член на ПС) автоматично ще стане държавен глава. Именно тя по закон ще може да обяви нова дата на изборите по всяко време, но не по-късно от средата на юли 2020 г.