Президентският вот в Словакия е разделен по въпроса за Украйна

Битката е между Пелегрини, подкрепен от Фицо и Корчок, който споделя европейската позиция

Този месец в Словакия ще се проведат президентски избори, които биха могли да смекчат или изострят възгледите на страната, член на НАТО и ЕС, за Украйна, чийто суверенитет тя поставя под въпрос, предаде АФП.

Социологическите проучвания сочат, че на 23 март ще има сблъсък между съюзник на приятелски настроения към Русия министър-председател и либерален дипломат.

Първенци сред 11-те претенденти са Петер Пелегрини, бивш министър-председател и настоящ председател на парламента, и бившият външен министър Иван Корчок.

Пелегрини получи подкрепата на министър-председателя Роберт Фицо, който отказа да предостави военна помощ на Украйна, постави под въпрос нейния суверенитет и призова за мир с Русия.

Корчок е твърдо про-украински настроен и има сходни възгледи с напускащата президентския пост Зузана Капутова, яростна критичка на правителството, която реши да не се кандидатира за втори мандат.

"В случай на победа на Пелегрини можем да очакваме по-нататъшно задълбочаване на позицията на сегашното правителство и на настоящите наративи", каза Михал Мислович, политически анализатор в социологическата агенция Медиана.

"Ако Корчок спечели, можем да очакваме, че той поне ще бъде противотежест на правителството и парламента в това отношение", каза Мислович.

Въпреки че длъжността е до голяма степен церемониална, президентът ратифицира международни договори, назначава висши съдии, включително председателя на Върховния съд, и е главнокомандващ на въоръжените сили.

Държавният глава може също така да налага вето на закони, приети от парламента.

Социологическите проучвания очакват напрегната надпревара. Последното проучване на агенция "Фокус" показва, че Пелегрини ще вземе 35 % от гласовете, а Коркок - 34 %.

Това би ги изпратило на втори тур на 6 април, тъй като вторият тур се провежда, когато никой от кандидатите не получи повече от 50 процента от гласовете.

Войната в Украйна, започнала с нахлуването на Русия през февруари 2022 г., е неизменна част от предизборната кампания в тази страна с население от 5,4 млн. души.

"Това е тема, която до голяма степен разделя възрастното население на Словакия", каза Мислович.

Пелегрини също призна, че това е така.

"Словашката политическа сцена е разделена между тези, които подкрепят продължаването на войната на всяка цена, и тези, които настояват за започване на мирни преговори", каза той.

"Аз принадлежа към вторите", каза Пелегрини пред АФП. /БГНЕС