При „твърд Brexit“ България ще плаща мита върху износ за €23.6 млн.

Най-потърпевш в тази ситуация ще бъде Германия

Български стоки, изнасяни към Великобритания, на обща стойност 23.6 млн. евро ще бъдат обмитени, при Brexit без търговско споразумение между Лондон и ЕС, сочи анализ на Bloomberg. Осем други страни – Гърция, Финландия, Люксембург, Малта, Кипър, Латвия, Хърватия и Естония – ще бъдат по-леко засегнати от нас, показват данните.

Ако до края на тази година ЕС и Великобритания не успеят да се споразумеят за свободна търговия занапред, то Великобритания би обмитила над 500 вида стоки от ЕС за общо 47.3 млрд. евро. През 2018 г. страните членки на Блока са изнесли към Кралството стоки за общо 301.2 млрд. евро. Така от мита са застрашени 16% от всички европейски продукти, изпращани към Великобритания.

Най-голяма щета при евентуален „твърд Brexit" ще понесе Германия, тъй като мита ще бъдат наложени на нейни експортни стоки към Великобритания за 18.8 млрд. евро. Страната, която е на второ място по очакван удар върху износа е Белгия. Тя се очаква да плаща митнически такси върху стоки за 7.3 млрд. евро. На трето място е Испания с очаквани мита върху стоки за 4.7 млрд. евро.

При анализ на това какви видове продукти ще бъдат обмитени при липса на търговско споразумение между Лондон и Брюксел се вижда, че продукцията на автомобилната промишленост ще бъде основният „генератор“ на приходи от мита за Великобритания – 38.2 млрд. евро. На второ място са текстилните продукти и облеклото (3.3 млрд. евро), а на трето място е свинското месо (2.1 млрд. евро).