Пригожин: Контраофанзивата на Украйна е неизбежна, очаквам я след 2 май

Евгений Пригожин

Евгений Пригожин

Ръководителят на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че Украйна се подготвя за "неизбежна" контраофанзива и изпраща добре подготвени части в опустошения източен град Бахмут, в продължение на много месеци център на битките, предаде "Ройтерс".

В аудиосъобщение, публикувано в неговия канал в "Телеграм", Пригожин също така заяви, че неговите войски все още не получават така необходимите пратки с боеприпаси от руското министерство на отбраната и в резултат на това понасят пет пъти повече жертви.

Шефът на "Вагнер" посочи, че войските му ще използват всички възможни средства, за да продължат опитите си да поемат пълен контрол над града, да унищожат украинската армия и да спрат офанзивата на Киев.

Пригожин също така поднови критиките си към руските служби за сигурност, като каза, че в Русия се извършва "предателство". Той критикува министерството на отбраната, че не е изпратило така необходимите му пратки с боеприпаси за неговите бойци.

Пригожин добави, че очаква украинската кампания да започне някъде след 2 май, когато времето се подобри.

Той също така постави под въпрос защо руските сили не са започнали офанзива срещу близките градове Славянск или Краматорск в Източна Украйна, за да облекчат натиска върху Бахмут.

В края на миналата седмица Русия обяви, че нейните сили са напреднали в Бахмут, докато украински висш командир каза, че неговите сили държат фронта в града. Градът, чието население преди войната беше около 70 хил. души, е основната мишена на Русия в зимната ѝ офанзива, която донесе оскъдни победи. Превземането на Бахмут може да открие пътя на Русия за нападение към два по-големи града в Донецка област в Източна Украйна - Краматорск и Славянск, затова е толкова важен за окупаторите.

Евгений Пригожин твърди, че бойци на "Вагнер" контролират повече от 80% от града. Тази информация обаче не е потвърдена от други източници, както и от страна на Украйна.