Пробив: Хиперзвуково оръжие за американската армия може да бъде изпробвано още след месец

Оръжие, което стреля със скорост по-голяма от скоростта на звука, може да промени парадигмата в настоящата концепция за военно нападение

Крис Осбърн, nationalinterest.org

На фона на продължаващите дискусии по повод тестваните от Русия и Китай хиперзвукови оръжия, САЩ също постигнаха пробив в създаването на първата хиперзвукова платформа. Хиперзвуковото оръжие, предназначено за американската армията, е на път да бъде пуснато в експлоатация още през следващата година. Негови прототипи съществуват и се разработват от много години. В очакване да бъде въведено този тип оръжие в оперативна експлоатация, американската армия планира много агресивен график на тестване.   

„Сега сме в момент, който е нещо като година на тестовете. Предстоят серия от тестове, които ще ни кажат къде точно се намираме по отношение на  постигането на нашата цел през 2023 година, да сме сигурни, че ще имаме първото действащо оръжие, което да бъде използвано в американската армия. Тази година ще бъде много вълнуваща заради това как ще протекат тестовете. Едва тогава ще сме наясно къде точно се намираме“, коментира Дъглас Буш, зам.-военен министър в ресор „Постижения, логистика и технологии“ в интервю за The National Interest.

Американската армия има многостранен подход, който се фокусира върху краткосрочното доставяне на хиперзвуковото оръжие и неговото дългосрочно разработване и употреба. Стрелбата с оръжие със скорост, пет пъти по-голяма от скоростта на звука, толкова много съкращава времето на атаката, че това може да промени парадигмата в настоящата концепция за военно нападение.

Въпреки това се очаква да бъдат направени бъдещи подобрения, които да включват използването на нови, по-устойчиви на топлина материали или революционни системи за насочване. Дъглас Буш и неговият екип, който работи по разработването на оръжията, са в  партньорство с Армейската изследователска лаборатория, където екипи от инженери и учени експериментират със смеси от керамични, метални, полимерни или композитни материали на лабораторно ниво, за да открият по-добри материали, които да се използват при изработването на бъдещи оръжия, които са сами по себе си авангардни изследвания. Въпреки че работата може да доведе до краткосрочни приложения в случай на пробивни тестове, голяма част от изследването има за цел да разкрие „разрушителни“ научни пробиви, променящи парадигмата. Въпреки, че опитите им могат да доведат до краткосрочни приложения, в случай че тестовете се окажат успешни, голяма част от изследванията им имат за цел да бъдат направени толкова „разрушителни“ пробиви, които да променят съществуващата парадигма.

Какви могат да бъдат някои от тези иновации? Една от тях, например, включва планове за интегриране на „технологично приложение“ в оперативните хиперзвукови оръжия, което да им позволи да се приспособяват към движещи се цели по време на полет и потенциално да унищожават или отстранят маневриращи цели.

Според Дъглас Буш много важно е да бъдат внедрени допълнителни технологии след като бъдат постигнати базовите възможности на новия тип оръжия. Всички иновации, които се правят, трябва да бъдат в унисон с темпото, с която се разраства заплахата. 

Превод: Faktor.bg