Проектодокладът на асамблеята на НАТО препоръчва двустранни договорки за подкрепа на Украйна

Част от препоръките може да станат и решения на срещата на НАТО

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Повече договори за производство на боеприпаси и двустранни споразумения за подкрепа на Украйна.
Това препоръчва проектодоклад на Комитета по отбрана и сигурност към Парламентарната асамблея на НАТО.
Сесията на Асамблеята се провежда в София. А част от препоръките може да станат и решения след срещата на НАТО във Вашингтон пред юли, предаде БНР.

Според проектодоклада страните-членки трябва да предоставят модерни боеприпаси, бойни танкове за пехотата, леки оръжия, куршуми, оборудване за разминиране. Съюзниците трябва да осигуряват многогодишни договори с отбранителната индустрия като знак за постоянната си ангажираност.

На срещата във Вашингтон през юли съюзниците трябва и да подкрепят засилената роля на НАТО в координирането на помощта за сигурност и обучение за Украйна.

Важна е подкрепата за създадения съвместен център за обучение и анализ в Полша на украински пилоти. Програмата за обучението им остава ключова, посочва докладът.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов вече подчерта, че България е част от програмата за обучение на летателен и технически състав от Украйна по английски език.

В проекта за доклад за развитието на въздушната и противоракетната отбрана на НАТО се препоръчва страните от Източна фланг да развиват системите за ПВО по НАТО-вски стандарти.

Трябва да се увеличат и разходите за отбрана с поне два процента, като начало.

Страните- членки да работят в единна мрежа, да инвестират в превъзходство на модерни противовоздушни системи за въздушна отбрана, дроновете като средства за наблюдение и нападение.