Проф. Александър Краутер: Западът губи тази хибридна информационна война, руснаците се оказаха по-добри в подривните пропагандни операции?

Ленин измисля концепцията за „полезните идиоти“ - хора, които неволно участват в комунистическите пропагандни операции

Проф. Александър Краутер

Проф. Александър Краутер

Правителствата на Европа, за които свободата на медиите е ценност много зле противодействат на кремълската дезинформация

Путин не е гениален стратег, но е много хитър опортюнист, казва един от водещите анализатори  от програмата за трансатлантическа отбрана и сигурност на Center for European Policy Analysis

Интервю на The Voice of America

- Професор Краутер, доколко успешно руските пропагандисти успяват да избягват разкриването на провежданите от тях кампании?

- Русия се занимава с информационни кампании в продължение на столетия още от времената на Руската империя и след това на СССР. Ленин измисля концепцията за „полезните идиоти“, хора, които неволно участват в комунистическите пропагандни операции. 
Сега това се случва с помощта на „ретвитване“ и „препостване“. В Европа и Северна Америка живеят много хора, които разпространяват руските пропагандистки наративи.
Това се случва в концепцията за политическата (информационната) война. 
Те измислят концепцията за активните мероприятия за водене на такава политическа война. Във времената на Съветския съюз се появява концепцията за контрол на ниво рефлекси – спомнете си физиолога Иван Павлов и неговите кучета. Съветските учени решили, че са в състояние да принудят хората да вършат неща рефлекторно – информационните операции са развитие на тази идея.

В Русия смятат, че Съветският съюз е рухнал в резултат на информационните кампании, провеждани под ръководството на САЩ, които „отслабили волята на съветския народ“, който престанал да поддържа съветското правителство.

Те смятат, че това се е случило по вина на американците. В онзи период ние действително сме били много активни в информационните операции, днес – не твърде.
Има много примери за информационни операции: например, операция „Инфекция“ през 80-те, когато СССР обвинява САЩ за появата на СПИН.
По-съвременен пример е демонтирането на съветския войник в Естония през 2007 година, Крим през 2014 година, когато Русия твърдеше, че на полуострова няма нейни войници. Сваленият над Донбас през 2014 година пътнически самолет MH-17 – тогава руснаците твърдяха, че те не са го свалили. И, разбира се, обвиненията, че вирусът на COVID-19 е създаден от Съединените щати.

- Успешни ли са руските информационни операции?

- Не, 99% от тях са неуспешни. И разпространяваното от тях твърдение, че на Запад откриват само 1% от тяхната дезинформация също е информационна операция. 
Те се опитват да посеят раздори в Европа, в САЩ, сред нашите съюзници и партньори.
Интересно е да се наблюдават тези операции тук, в САЩ, например радио „Спутник“. Приблизително една трета от това, което говорят е истина, останалата третина е „алтернативна позиция“ спрямо истината, а последната третина – откровена лъжа.
Те умеят добре да обсъждат проблемите на САЩ и да провеждат културен анализ. Те виждат съществуващите в САЩ проблеми и се стремят да ги задълбочат. Например, те могат на едно и също място, на едната страна на площада да организират събиране на привържениците на Black Lives Matter, а на другата страна на площада да съберат поддръжници на полицаите Blue Lives Matter с надеждата, че ще се случат сблъсъци.
Активността в Twitter и другите социални мрежи, които оказват влияние върху жителите на САЩ, се създава от Русия и нейните посредници. Благодарение на смартфоните много хора се намират постоянно в интернет и това е просто подарък за тези, които организират такива информационни операции. 
На Русия добре и се удават някои информационни операции, но дали са успешни 99%? Не, руснаците не са толкова добри.
Много от действията на Русия са твърде тромави, като например опитът  да бъде отровен бившият офицер от военното разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, което е демонстрация на некомпетентност: отровителите не просто провалиха задачата, но и ги разкриха.
Или опитът да бъде убит Алексей Навални с „Новичок“ – нервно-паралитично вещество разработено от Съветския съюз. Русия се опита да обвини в това Съединените щати, като заяви, че те са разработили „Новичок“. 

- Способен ли е Западът успешно да се противопоставя на руските информационни операции?

- По време на Студената война ние решихме, че ще говорим истината. Аз писах доклада за Fletcher Forum of World Affairs, в който отбелязвам, че някога сме били много добри в информационните операции, но демонтирахме цялата структура след Студената война, когато държавният секретар Мадлин Олбрайт реши да бъде прекратена дейността на Агенцията по международно развитие (USAID) и Информационната агенция на САЩ (USIA).

Опитваме се да възстановим това, но не ни се получава много добре, което е чудно, като имаме предвид, че сме способни да продадем хладилник на хората в Арктика, но не успяваме да продадем идеята за свобода или мир в Близкия Изток или да убедим хората, че руснаците или китайците проявяват агресия.
Особено трудно в този смисъл е в развиващите се страни, в Латинска Америка, Африка и Азия, където хората не възприемат сега нашата позиция.
Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс публикува скоро статия във Washington Post, за необходимостта от активизирането на нашите информационни операции и да се противопоставим на дезинформацията на руснаците, за необходимостта от борба с разпространяването на лъжи. Например, да обясним на всички, че именно руснаците свалиха малайзийския „Боинг“ над Донбас.
Трябва да признаем на администрацията на Байдън заслугата, че в навечерието на войната на Русия срещу Украйна публикува разузнавателни данни, че Москва се готви да нападне.
Но правителствата на Европа, за които свободата на информацията е ценност много зле противодействат на дезинформацията.
Те от дълги години знаят, че RT или „Спутник“ обслужват Кремъл, но доколкото принципът за свобода на информацията е залегнал в Конституциите и документите на ЕС, те не можеха да направят нищо, докато руските войски не нахлуха в Украйна.
Руската намеса в американските избори през 2016 година също беше информационна операция, която нанеса вреда на Хилари Клинтън, която се кандидатираше за президент.

- Може ли да се твърди, че публикувалите в интернет секретни документи на Пентагона, военнослужещият Джек Тейшейра  или администраторът на проруския Telegram-канал, Сара Билс, бивш американски военен, са жертви на руски информационни операции?

- Разбира се. Сара е образец на „полезен идиот“. Тя смята, че е постъпила правилно, на всъщност е посредник, помагащ на Русия да провежда информационни операции.
Тя не разбира това и ако я обвините в нещо подобно, ще отрича. Но е съвършено очевидно, че тя е съучастник в провеждането на руска информационна операция. Цялата използвана от нея информация трябва да дойде отнякъде: информацията не изниква от главата и, като Атина от главата на Зевс. Русия генерира такива материали и ги разпространява по всички канали.
Те имат много интегриран поглед върху информацията в САЩ, те използват информацията от различни сфери на живота за формиране на съзнанието на противника.
Руснаците смятат, че ние сме в състояние на война с тях, че цветните революции са серия революции организирани от НАТО под ръководството на САЩ с цел да бъде свалено правителството на Русия. Е те гледат на всичко през тази призма.
Те не смятат това за бинарна война, както по времето на ВСВ – има две страни, хора във военни униформи, има начало и край на войната, мирен договор, а след това всички стават приятели.
Те не вярват в това и затова са в състояние на война с нас. Затова и китайците крадат нашите тайни, руснаците и китайците провеждат информационните си операции по целия свят – защото вярват, че ние ежедневно се опитваме да ги атакуваме, използвайки информацията.

- Значи ли това, че Западът фактически губи тази хибридна информационна война?

- Да, ние не се противопоставяме много успешно, те са много по-добри от нас в информационните операции. Както споменах, ние ликвидирахме нашите възможности за информационно противопоставяне. Имаме отделни организации, които правят нещо, но нямаме интегриран информационен отговор.
Политическата война е използване на всички елементи на националната мощ за постигане на целите. Няма нужда да се прилага насилие. Аз и досега съм изненадан, че Путин нападна Украйна физически, защото той можеше да постигне много политически цели с помощта на информация, кибероперации, киберпрестъпления, дипломация.
Може би е бързал и е искал да ускори процесите. Той не е гениален стратег, но е много хитър опортюнист. Той постигна много политически цели използвайки информацията.

- Защо американските технологични компании не се стремят особено да се противопоставят на руските информационни операции?

- Не защото са „полезни идиоти“ на Русия и просто глупаво повтарят руските наративи. Смятам, че те печелят от това пари и искат да продължат да получават пари.
Доналд Тръмп казваше, че липсата на новини са лоши новини. Технологичните гиганти – Facebook, Twitter – печелят от трафика, от броя четения. И затова за тях стремежът да „защитават“ информацията е „перфектната буря“ и перфектния начин за печелене на пари. Затова те не се намесват и печелят.

- Способно ли е западното общество да се противопостави на руската пропаганда и дезинформация?

- ЕС започна да се справя малко по-добре с това, има отделни организации като Bellingcat, които правят много интересни неща. Има НПО, които разобличават руските информационни операции. Западните разузнавания следят руските информационни операции, проблемът е, че много от техните аналитични материали са засекретени. Това понякога е част от проблема.

Превод: Faktor.bg