Проф. Атанас Тасев: Дори Украйна да прекрати доставките по Трансбалканския газопровод, ние ще имаме газ

Ако не беше втората тръба на "Турски поток", ние изчезвахме от газовата карта на Европа, смята експертът

Проф. Атанас Тасев

Проф. Атанас Тасев

В четвъртък се очаква да бъде подписан договорът за изграждане на газопровод от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия. Това на практика е втората тръба от проекта "Турски поток", която ще снабдява с газ страни от Източна Европа. енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира пред БНР какво е значението на този проект за България,

"Има определен подтекст – с подписването на този договор ще отпаднат много въпроси – първо, отпада въпросът дали втората тръба на "Турски поток" ще мине през наша територия. Второ, отпада въпросът дали след 1 януари, в случай че Украйна прекрати доставките на газ по Трансбалканския газопровод, ние ще имаме газ. Да, ще имаме газ", заяви експертът.

По отношение на диверсификацията проф. Тасев посочи, че има един косвен елемент. "С отпадането на транзита по Трансбалканския тръбопровод през Украйна нашите тръби остават празни. Ние спокойно можем да осигурим достъп на Украйна до терминали на втечнен газ, действащия в момента Ревитуса в Гърция и евентуално строящия се в Александруполис. Ние можем да се превърнем в страна транзитьор", добави проф. Тасев.

"Тази тръба ще осигури доставки за страната и транзит през страната, което реално ще натовари съществуващата ни транзитна газопреносна система. Ако това не се беше случило, нашите тръби оставаха празни и ние практически изчезвахме от газовата карта на Европа", категоричен е той.