Проф. Чуков: Най-голямата катастрофа ще бъде ако се сблъскат израелската армия и гвардията на Иран

проф. Владимир Чуков

проф. Владимир Чуков

Не съм оптимист за конфликта в Газа. Виждаме ежедневни бомбардировки, жертвите са стотици. Има дипломатически усилия да се направи нещо, за да се спре тази касапница. Това мнение изрази в студиото на Би Ти Ви арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му има пътна карта за ивицата Газа и очевидно има компоненти в нея, които се изпълняват. Например Египет е предложил да има бежански лагер в близост до неговата граница. Проф. Чуков прогнозира, че Газа най-вероятно се проектира като зона с международно попечителство, която да не е под контрола на Израел. 

Арабистът посочи, че има консенсус на политическо, военно и обществено равнище да се проведе сухопътна операция в Газа. Това, което се чете в пътната карта е унищожаването на военното крило на Хамас, чиито членове са около 150 000. Затова му е трудно да прецени как ще стане това. 

Проф. Чуков коментира, че е имало трима премиери, които са можели да реализират проекта за създаването на две държави, но безуспешно. Той смята, че тези, които сега управляват в Израел, не могат да постигнат консенсус да реализират този проект. 

Арабистът изтъкна още един тревожен факт – че степента на радикализация на палестинците е много висока. Толкова силна омраза е натрупана, че му е трудно да си представи какво може да стане, дори да се отдели Газа. Освен това Иран има силно влияние в ивицата Газа и сред палестинците. И най-голямата катастрофа ще бъде ако се сблъскат израелската армия и гвардията на Иран, посочи още анализаторът. 

По думите му в самата Европа няма единно мнение по въпроса с палестинците. Но въпреки това европейците сме най-големите спонсори и източник на помощи за населението в Газа, заяви проф.Чуков.