Проф. Вачков: На какво основание ще е посредничеството на Макрон в българо-македонските отношения?

От РСМ непрекъснато работиха на тази плоскост и непрекъснато търсиха посредничество, вместо да се съсредоточим и да работим по договора, посочи историкът

Даниел Вачков

Даниел Вачков

"Не знам какво би могло да се случи, за да даде основание за започване на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз. (...) Дори в сферите, където се очакваше, че може да се постигне някакъв по-видим успех, не виждаме напредък". 

Това каза пред БНР проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН и член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и РСМ. 

Според него би било хубаво, ако България и РСМ бяха доказали през годините "достатъчно разум да решат своите спорове, без да се търси посредничество".

"Съседите ни от РСМ непрекъснато работиха на тази плоскост и непрекъснато търсиха посредничество, вместо да се съсредоточим и да работим по договора, който двете държави подписаха през 2017 година", коментира той и уточни, че е важно как ще се осъществи посредничеството, което предлага френският президент.

"Какви послания ще има то към България и РСМ? Нека да се види на каква основа ще се осъществява". 

Проф. Вачков подчерта, че трябва Скопие да даде ясни доказателства, че има готовност да се решават спорните въпроси.