Проф. Дилян Николчев: Синодът не спазва действащото канонично право

Църковен събор не е провеждан от 2008 г.

Проф. Дилян Николчев

Проф. Дилян Николчев

Това мнение изрази пред БНР проф. д-р Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на СУ и специалист по църковно право.

Светият синод работи с ирелевантен и неиздържан юридически и канонически език и продължава да не спазва Устава на Българската православна църква, действащо канонично право.

"Светият синод нарушава Устава на БПЦ. В устава е казано, че една епархия не може да стои повече от три месеца овакантена, без канонически митрополит. Какво става с решението от вчера? Нарушаване и на каноните, и на устава." - заяви той.

Синодалната наредба, която предизвика бурни реакции в средите на духовенството, е неприложима с оглед правните разпоредби на Устава на БПЦ, гласи оценката на проф. Николчев.

Съставянето на тази наредба предизвиква голяма почуда, "изсмукана е от пръстите", допълни той.

По думите му, документът, гласуван от Синода, е манипулативен по своята природа. 

"Разпределението на силите, на различните лобита в Светия синод се видя отчетливо", коментира Дилян Николчев. Според него някои от участниците в протестите пред Светия синод не са знаели защо са там.

"Каква ревизия ще прави Светият синод? И защо чак сега се сеща? Защо ще проверява списъците на избирателите? Това се прави преди това, а не след това." - посочи проф. Николчев във връзка с избора на нов Сливенски митрополит.

Преподавателят подчерта, че има императивни разпоредби за свикването на църковен събор, които също не се съблюдават:

"Църковен събор се проведе 2008 г. Съборът се свиква на всеки 4 години. Направете си сметка. Ако има събор, то трябва сега да се свика. Но възникват много въпроси по отношение на свикването и провеждането на събора. Минало е вече доста време. Ако свикат сега събор, примерно есента, първата сесия би могло да се приеме, че е редовна, но всяка следваща, извънредна сесия, би могла да предизвика съмнения по отношение на взетите решения."