Габровски с условия за кандидат-премиер и с третия мандат, избрал състава на проектокабинета без чужда намеса

Николай Габровски, снимка: БГНЕС

Николай Габровски, снимка: БГНЕС

"Понякога и аз се питам защо се съгласих да приема кандидатурата за премиер. България в момента е разделена. В навечерието сме на нови потенциални избори. Този проблем трябва да бъде преодолян. Ако се продължава по същия начин, няма какво ново да се случи. Реших да изляза от зоната на личния си комфорт и да се опитам да променя всичко това. Доволен съм от консултациите, които проведох, защото ДБ, БСП, БВ и ДПС дойдоха, което означава, че все пак има желание за диалог. Със сигурност ще вкарам предложение за кабинет с имена в НС, отдалечени от партийното говорене. Екипът почти е готов и той е от професионалисти, но не мога да ви кажа имена". Това заяви кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски пред БНТ. .

На въпрос дали ще приеме при трети мандат кандидатура за премиер, той отговори, че зависи от политическите сили, кой ще получи мандата и дали ще има отново пълната свобода да предложи кабинет.

"Кандидатите за министри не са консултирани с Бойко Борисов. С Шенген получихме шамар и сме на път да провалим и еврозоната. Ако отидем на предсрочни избори, няма да са единствените вероятно тази години. Ще слушаме същите обвинения и ще загубим геополитическа ориентация. Шансът за реализиране на втория и на третия мандат е по-малък", каза още проф. Габровски. 

"Причината сега да съм тук е липсата на диалог. Виждаме спречкване на кръстовище и уличен бой. Разменят се удари под кръста. Участниците, които са стигнали до бой на кръстовището са се счепкали. Трябва да се обединим и да излезем от блокираното кръстовището сега", каза още проф. Габровски.